Scroll Top

Otekline nog

Otekline nog

Vzroki za otekline nog

Otekline nog se lahko pojavijo kjerkoli na spodnjih okončinah od prstov do dimelj. Nastanejo lahko zaradi zastajanja tekočine ali vnetja v poškodovanih oz. obolelih tkivih. Pogosto je vzrok otekline popolnoma jasen, npr. krčne žile ali poškodba sklepa, včasih pa je oteklina znak še neodkrite bolezni kot je krvni strdek ali srčno obolenje. Z natančnim pregledom lahko pri bolniku odkrijemo več vzročnih dejavnikov za otekanje. Nezdravljene otekline nog lahko vodijo v kožna obolenja kot so vnetja in razjede.

Otekline nog so odraz povečane prostornine različnih tkiv: kože, podkožja, mišic ali sklepov. Nastanejo lahko zaradi številnih vzrokov, ki se razlikujejo po hitrosti nastanka in resnosti. Otekline nog lahko nastane hitro ali postopno ter se pojavljajo eno- ali obojestransko.

Hitro (akutno) nastale otekline nog s pridruženim težkim dihanjem, bolečinami v prsih, splošno oslabelostjo ali vročino lahko nakazujejo krvni strdek v venah nog ali v pljučih, resno srčno bolezen ali okužbo kože. V takem primeru je potrebno takoj obiskati zdravnika.

Tudi počasi nastajajoče kronične otekline nog zahtevajo čimprejšnjo obravnavo, da se odkrije vzrok in prepreči posledice na koži. Največkrat nastanejo zaradi bolezni venskih ali limfnih žil (npr. krčne žile, krvni strdek v globokih venah, po poškodbah, kirurških posegih in obsevanju bezgavk in po šenih), kar se kaže z  zastajanjem limfe (limfedem). Vzrok za otekline na okončinah so lahko tudi bolezni notranjih organov (srca, ledvic, jeter, črevesja in ščitnice), bolezni sklepov (npr. poškodbe, revmatoidni artritis) in debelost. Otekline nog lahko povzročajo tudi raznolika zdravila, v prvi vrsti hormoni in nekatera zdravila proti zdravljenju povišanega krvnega tlaka. Otekline nog so zelo pogoste v nosečnosti in so povezane s hormonskimi spremembami in venskih popuščanjem. Velikokrat neprepoznan vzrok za otekanje je večurno negibno sedenje ali stanje zaradi dela, sklepnomišičnih bolezni, slabe pokretnosti ali le neaktivnega življenjskega sloga.

Posledice oteklin nog na koži

Bolniki so ponavadi napoteni k dermatologu zaradi posledic oteklin nog, ki se kažejo kot vnetno pordela, srbeča ali boleča ter roseča koža. Če je oteklina kronična, je koža lahko tudi zadebeljena, trda in temneje obarvana, nazadnje lahko celo propade in pojavijo se razjede. Zaradi oteklin nog postanejo sklepi slabše gibljivi in bolniki se težje premikajo. To lahko vodi v debelost in posledično še slabšo gibljivost bolnika, ki še poslabša otekline in bolnik se znajde v začaranem krogu.

Zdravljenje oteklin nog

Otekline nog najučinkoviteje zdravimo vzročno, v kolikor je to le možno. Zato je potrebno zdravljenje in preprečevanje bolezni žil, srca, ledvic, jeter in sklepov. Zdravila, ki so osumljena, da so povzročila otekline, se lahko ukine le po predhodnjem posvetu z zdravnikom. Otekline nog po kirurških posegih, obsevanju, okužbah kože in globokih venskih trombozah so predvidljive, zato je potrebno zgodnje diagnosticiranje in zdravljenje, ki je praviloma kronično.

Simptomatsko zdravimo otekline in kožne spremembe na nogah z nameščanjem različnih elastičnih povojev in/ali elastičnih medicinskih nogavic ter z lokalnimi zdravilnimi in negovalnimi pripravki. Učinkovite so tudi limfne drenaže. Izjemnega pomena je sodelovanje bolnika pri zdravljenju oteklin nog – poleg pravilnega jemanja zdravil in uporabe medicinskih nogavic je potrebna redna fizična aktivnost (npr. hoja, tek, plavanje, kolesarjenje), dvig vznožja preko dneva vsaj za 30 minut in skrb za normalno telesno težo.

Praktični nasveti

  • Akutne otekline nog, še posebej če jim je pridruženo težko dihanje, bolečine v prsih ali vročina, zahtevajo takojšnji pregled pri zdravniku, saj lahko gre za krvni strdek v venah nog, resno srčno bolezen ali okužbo kože.
  • Kronične otekline nog lahko zmanjšate z redno fizično aktivnostjo (hoja, tek, kolesarjenje,…), dvigom vznožja med dnevnim počitkom vsaj za 30  minut in povijanjem nog oz. nošnjo elastičnih nogavic.

NAŠE STORITVE:

  • Koprivnica
  • Srbečica kože
  • Izpadanje las
  • Okužbe kože: moluski, navadne in anogenitalne bradavice, herpesi, bakterijske  in glivične okužbe kože ter nohtov
  • Vensko popuščanje
  • Kožne razjede
  • Dermatoskopija kožnih sprememb in zgodnje odkrivanje kožnega raka
  • Odstranjevanje manjših motečih kožnih izrastkov in bradavic
neostrata podmeni

KEMIČNI PILING

Rozacea

ROZACEA

Dermatitisi

DERMATITISI

Akne

AKNE

Koprivnica

KOPRIVNICA

scrbecica koze

SRBEČICA KOŽE

luskavica

LUSKAVICA

herpes

OKUŽBE KOŽE

vensko popuscanje

VENSKO POPUŠČANJE

izguba las

IZPADANJE LAS

dermatlogija rak

DERMATOSKOPIJA KOŽNIH SPREMEMB

odstranjevanje bradavic

ODSTRANJEVANJE KOŽNIH IZRASTKOV

kozne razjede

KOŽNE RAZJEDE

Pravi izbor za pregled pri specialistu je Medicinsko alternativni center SANUS STATERA.

V našem medicinsko alternativnem centru vam bomo na prvem brezplačnem pregledu svetovali glede zdravljenja, naše storitve pa obsegajo tudi estetsko zobozdravstvo, po katerem je vse več povpraševanja, oralno kirurgijo in implantologijo. Na prvem pregledu pogledamo stanje vaših zob in vam predstavimo možnosti glede na obstoječa dejstva.

Profesionalno in hitro zdravljenje

V naši ordinaciji boste deležni strokovne obravnave, obiščete pa nas lahko zaradi različnih težav z zobmi. Glede na rentgenski posnetek se odločimo za način zdravljenja, predviden čas in finančni strošek. Puljenje zoba je pri nas hitro in enostavno, saj imamo veliko izkušenj, zobne zalivke vam izdelamo iz vrhunskih materialov, izdelujemo tudi zobne inleje ter vgrajujemo implantate. Implantat je idealna rešitev, še zlasti, če vam manjka sprednji zob, naše zobozdravstvo pa obsega tudi izdelavo zobnih protez.

Ustna higiena je zapoved številka ena!

Preventivno vam dober ustni higienik lahko prepreči marsikatero nevšečnost, kot so karies, vnetje obzobnih tkiv in dlesni. Skrb za ustno higieno je nekaj, kar se morate naučiti, saj si večina ljudi redno umiva zobe in ima kljub temu omenjene težave. Pri nas vam bomo pokazali, kako poskrbeti za ustrezno higieno vaših zob, ter vam pokazali ustrezne pripomočke, s katerimi bo čiščenje res temeljito. Poleg naštetega vam očistimo zobni kamen ter vam s peskanjem odstranimo površinsko obarvanje zob.

Estetsko zobozdravstvo

Naša osnovna naloga je izvajanje nadstandardnih in najkakovostnejših storitev, zato lahko z gotovostjo trdimo, da smo v samem vrhu tudi pri izvajanju estetskih storitev v zobozdravstvu. Ne glede na to, ali imate zdravstvene težave v ustni votlini, ali želite le lepši videz vaših zob, smo pri nas strokovnjaki, ki vam z veseljem, predvsem pa s strokovnostjo znamo svetovati in izvršiti storitve, s katerimi boste zadovoljni. Zobje pa so področje, ki ga ne gre zaupati vsakomur, saj lahko nekvalitetne storitve povsem pokvarijo vaš videz ter povzročijo težave, ki vam povzročijo dolgotrajno in mukotrpno zdravljenje. Zobozdravstvo pri nas obsega vse od beljenja zob do izdelave zobnih kron, implantatov ter zobnih protez.

Naročite se na brezplačni pregled

Če imate kakršne koli težave, ne čakajte na bolečino, ampak se naročite na brezplačni pregled, kjer boste dobili vse informacije, kakšne so možnosti zdravljenja in kaj je tisto, kar je za vas najbolj primerno in izvedljivo. Na rentgenskem slikanju, ki ga prav tako opravljano v našem centru, bomo pridobili vse informacije o stanju v vaši ustni votlini, po strokovnem pregledu pa vam bomo tudi svetovali, kakšne možnosti imate.

Tudi če se bojite zobozdravnika, naj vas potolažimo, saj boste pri nas strah zagotovo izgubili, saj postopke opravimo hitro, učinkovito in, kar je najpomembnejše, brez bolečin. Zobozdravstvo je pač področje, ki povzroča nemalo strahu med pacienti, vendar glede na dosedanje izkušnje lahko zagotovimo, da strah postopoma popolnoma izgine, storitve pa so opravljene na najvišjem nivoju in zadovoljstvo je zagotovljeno. Na prvem pregledu pa bomo izdelali tudi finančni načrt, kaj lahko pričakujete in vam hkrati ponudili več možnosti za rešitev vaših težav in vam s tem ponudili možnost, da boste izbrali tisto, kar je za vas sprejemljivo. Vrhunski strokovnjaki in najboljši materiali pa so v našem centru tako ali tako obvezna oprema.

Nudimo možnost plačila na obroke z Diners kartico ter z ostalimi kreditnimi karticami.

Cenik naših zobozdravstvenih storitev:

Storitev
Cena v EUR
STOMATOLOŠKI PRVI PREGLED brezplačno
ZOBNE PREVLEKE od 200,00
BELJENJE ZOB od 180,00
ZOBNE ZALIVKE od 45,00
ČIŠČENJE ZOBNEGA KAMNA S PESKANJEM 70
IMPLANTATI od 450
Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.