Scroll Top

Kaj je diastaza rektusov in NOV način za odpravo, ki je končno na voljo tudi v Sloveniji…

Ali ste ženska, ki v ogledalu opaža izbočen trebušček in se ga nikakor ne more znebiti?

Poskusili ste paziti na prehrano, začeli ste s telesno vadbo, a ne glede na vaša prizadevanja, trebuh ni, kot si ga želite…

Včasih imate občutek, kot da ste napihnjeni, morda se vam pojavaljajo bolečine v križu, ali pa se preprosto ne počutite dobro.

Če se lahko poistovetite z zgornjimi problemi, obstaja velika verjetnost, da ste ena izmed tistih, ki trpijo za diastazo rektusov.

Dobra novica pa je, da ste pristali na tem članku.

V njem namreč ne izveste zgolj, kaj diastaza rektusov je, zakaj nastane, kaj so njene posledice in kako se prepričate, ali jo sploh imate.

V tem članku vam bom premierno razkril tudi najnovejšo in najbolj učinkovito metodo, ki je sedaj končno na voljo tudi v Sloveniji, s katero lahko diastazo rektusov odpravite.

A preden preidemo na samo vsebino, se mi zdi prav, da se vam na kratko predstavim…

Moje ime je doc.dr. Tomaž Jagrič, dr.med. in sem vodilni kirurg na področju laparoskopske kirurgije želodca. Leta 2021 sem bil s strani Medicinske zbornice Slovenije imenovan za člane komisije za izpite iz splošne kirurgije, predavam na Medicinski Fakulteti v Mariboru in sem tudi prvi, ki je v Sloveniji pripeljal najbolj učinkovito metodo za rešitev diastaze rektusov.

Preverite najnovejši znanstveni članek, v katerem Tomaž Jagrič, dr. med., specialist splošne kirurgije in Marko Hazabent, dr. med., specialist splošne kirurgije opisujeta novo metodo za zdravljenje povečane ohlapnosti kože, diastaze trebušnih mišic in popkovne kile. V članku avtorja na konkretnem primeru podrobno predstavita rezultate operativnega posega.

*članek je v angleškem jeziku

DOC. DR. TOMAŽ JAGRIČ, DR. MED., SPEC. SPLOŠNE KIRURGIJE

Lahko bi se sicer razpisal še o svojih ostalih dosežkih (če vas močno zanima, si jih lahko preberete TUKAJ), a to ni namen tega članka.

Želel sem le, da veste, da so informacije v tem članku ažurne in potrjene s strani stroke.

A ne skrbite – namesto latinskih in zakompliciranih izrazov, bom celotno vsebino razložil na bolj “domač” način, da bo zadeva berljiva : )

Dajmo si sedaj za začetek pogledati…

Kaj pravzaprav je diastaza rektusov?

Če pogledate priloženo sliko, vidite, da vzdolž trebuha teče bela linija vezivnega tkiva – linea alba. Ko se vzdolž te linije razmaknejo trebušne mišice (tiste, ki jim po domače rečemo “6-pack”), pride do diastaze rektusov. Ta je problematična ko začne ta razmik presegati 2.2 centimetra.

Največkrat se pojavi že v času nosečnosti* (ali med samim porodom), pogosta pa je tudi pri ženskah, ki se aktivno ukvarjajo športov (ki še niso nujno rodile).

*Zanimiv podatek: Diastaza se pojavi pri kar 2/3 nosečnic v zadnjem trimesečju nosečnosti.

Klinično se diastaza rektusov kaže kot izbočenje (oziroma grebenček) srednjega dela trebušne stebe ob vsakem napenjanju trebuha.

Marsikdo jo posledično zamenja za kilo trebušne stene, vendar diastaza ni povezana z defektom v trebušnih vezivnih ovojnicah – fascijah, ampak predstavlja le raztegnjene le-teh.

Je pa res, da se lahko ob diastazi pojavi tudi popkovna kila, zato je v teh primerih potrebno hkrati rešiti obe težavi.

Rezultat diastaze rektusov je v prvi vrsti estetsko opazen, saj lahko izbočenje trebušne stene precej spremeni izgled trebuha.

Kljub temu pa posledice niso zgolj estetske, pač pa so lahko dosti bolj resne.

Preden pa pridemo do njih, si najprej poglejmo…

KAJ PRAVZAPRAV JE DIASTAZA REKTUSOV?

Če pogledate spodnjo sliko, vidite, da vzdolž trebuha teče bela linija vezivnega tkiva – linea alba. Ko se vzdolž te linije razmaknejo trebušne mišice (tiste, ki jim po domače rečemo “6-pack”), pride do diastaze rektusov. Ta je problematična ko začne ta razmik presegati 2.2 centimetra.

Največkrat se pojavi že v času nosečnosti* (ali med samim porodom), pogosta pa je tudi pri ženskah, ki se aktivno ukvarjajo športov (ki še niso nujno rodile).

*Zanimiv podatek: Diastaza se pojavi pri kar 2/3 nosečnic v zadnjem trimesečju nosečnosti.

Klinično se diastaza rektusov kaže kot izbočenje (oziroma grebenček) srednjega dela trebušne stebe ob vsakem napenjanju trebuha.

Marsikdo jo posledično zamenja za kilo trebušne stene, vendar diastaza ni povezana z defektom v trebušnih vezivnih ovojnicah – fascijah, ampak predstavlja le raztegnjene le-teh.

Je pa res, da se lahko ob diastazi pojavi tudi popkovna kila, zato je v teh primerih potrebno hkrati rešiti obe težavi.

Rezultat diastaze rektusov je v prvi vrsti estetsko opazen, saj lahko izbočenje trebušne stene precej spremeni izgled trebuha.

Kljub temu pa posledice niso zgolj estetske, pač pa so lahko dosti bolj resne.

Preden pa pridemo do njih, si najprej poglejmo…

ZAKAJ PRIDE DO DIASTAZE REKTUSOV?

Se spomnite tiste bele linije vezivnega tkiva? Tako je – linea alba. No, če je to tkivo tanjše ali natrgano se začnejo tvoje trebušne mišice razmikati.

To se pogosto zgodi med nosečnostjo in porodom, ni pa nujno, saj lahko k temu pripomorejo tudi:

Ko zaradi zgoraj omenjenih faktorjev diastaza rektusov nastane, se trebušne mišice razmaknejo, to pa za sabo potegne…

En kup negativnih posledic, ki niso samo estetske…

Res je, da diastaza samo po sebi ni boleča, je pa anatomsko gledano vseeno škodljiva. Problem je namreč, da zmanšuje stabilizacijo trupa, prav tako pa podporo izgubljajo organi v trebušni votlini.

Če je trebušna stena raztegnjena lahko tako organi spremenijo lego in začnejo lesti naprej, kar ni ravno lepo iz estetskega vidika.

Četudi pa vam sama estetika morda ni na prvem mestu, se je pomembno zavedati, da so posledice veliko hujše od zgolj izgleda.

Tule je le nekaj izmed teh posledic…

In še bi lahko našteval, a to ni bistvo.

Namen predstavitve zgornjih posledic je, da se zavedate, da je lahko diastaza rektusov resen problem in da so posledice dosti hujše od zgolj estetskih.

Po vsem tem vas verjetno sedaj zanima, ali imate tudi vi diastazo rektusov. Pa poglejmo…

Kako ugotovite, ali imate diastazo rektusov?

Testiranj oziroma preizkusov za diastazo je več. Nekateri so dobri, drugi so povsem odveč.

Izmed vseh, vam bom spodaj opisal dva najbolj preverjena…

Test #1: “Trebušnjak”

Uležete se na tla, pokrčite kolena, stopala so v stiku s podlago, hrbetnica pa v nevtralnem položaju. Roke date na prsni koš in naredite upogib zgornjega dela hrbetnice, pri čemer ledveni del ostane na podlagi. Če na vrhu oziroma koncu upogiba na sredini trebuha zaznate “grebenček” ali “jamico”, potem je to diastaza.

Test #2: Nagib na kolenih

Pokleknete na kolena in se zravnate (dvignete zadnjico od podlage), nato pa se počasi nagnete nazaj. Če med tem gibom zaznate “grebenček” ali “jamico”, je to znak za diastazo rektusov.

Če že veste, da imate diastazo, ali ste to ugotovil na podlagi zgornjih testiranj, je izjemno pomembno, da pravilno ukrepate.

Zato si poglejmo…

Kako odpraviti diastazo rektusov

(in zakaj izvajanje trebušnjakov ni rešitev)?

Marsikatera ženska začne zaradi večjega trebuha (ki je posledica diastaze) izvajati vaje za trebušne mišice. A ne zavedajo se, da s tem situacijo celo poslabšajo!

Če si za primer pogledamo kar klasični trebušnjak…

Pri tej vaji z upogibom hrbetnice aktiviramo trebušne mišice. Tukaj ne govorimo samo o “6-packu”, pač pa se ob normalnih pogojih najprej zgodi aktivacija globoke trebušne mišice (strokovno: Transversus Abdominis), ki je zaslužna za stabilizacijo trupa in medenice.

Problem pa nastane, ker do te aktivacije (če imate diastazo) pri vas ne pride, saj so globoke trebušne mišice disfunkcionalne. Tako s trebušnjaki krepite površinske trebušne mišice, a vaša globoka trebušna mišica postaja čedalje šibkejša.

Posledično se bo vaše stanje samo še poslabšalo.

Ravno zato večina strokovnih po-porodnih vadb oziroma vadba za odpravo diastaze bazira na krepitvi globokih trebušnih mišic.

A ni pomembna samo krepitev globoke trebušne mišice, poleg tega je ključno tudi, da z nepravilnimi gibalni vzorci ne ustvarjate pritiska na lineo albo (tisto belo črto oziroma vezivno tkivo).

Ta način prinese rezultate v približno treh do dvanajstih mesecih, a kljub temu se je potrebno zavedati, da samo z vajami ne moremo ozdraviti diastaze.

Disataza namreč pomeni razširitev ali ohlapnost vezivnega tkiva med mišicami, na katerega pa z vadbo ne moremo vplivati.

Zato se marsikdo vpraša…

Ali lahko diastazo rektusov pozdravimo
z operacijo?

Ali lahko diastazo rektusov pozdravimo z operacijo?

Res je – diastaze se da lotiti tudi z operacijo. Je bil pa v preteklosti problem, da je bila edina možnost zdravljenja odprta operacija s plikacijo – oziroma prišitjem miščinih robov. Ta poseg pa je bil povezan z obsežnim kožnim rezom in veliko kožno rano.

Zato so začeli strokovnjaki razvijati številne minimalno invazivne tehnike, s katerimi bi se ženske lahko izognile obsežnim brazgotinam na koži. Pri teh posegi so kirurgi uporabljali posebno mrežico za ojačanje trebušne stene, vendar je bil pri tovrstnih posegih problem, da so predstavjali veliko obremenitev.

Vstop v trebušno votlino je lahko namreč povezan z nenamernimi ranami trebušnih organov, pogosto je potrebno razreševati zarasline, pa še operacija sama je bila izredno dolga.

Na srečo je sedaj na voljo boljša rešitev…

Nova SCOLA metoda - najučinkovitejša za saniranje diastaze rektusov - ZDAJ TUDI V SLOVENIJI…

Nova SCOLA metoda - najučinkovitejša za saniranje diastaze rektusov
- ZDAJ TUDI V SLOVENIJI…

Kot predstavnik stroke za abdominalno (trebušno) kirurgijo sem vseskozi na tekočem z najnovejšimi raziskavami, tehnikami in operativnimi pristopi.

Eden izmed največjih napredkov v zadnjem času je razvoj SCOLA metode, ki omogoča najučinkovitejši ter najvarnejši način za odpravo diastaze rektusov.

Ker je ta laparoskopski poseg zunaj trebušne votline, se je stopnja možnih zapletov bistveno zmanjšala, poseg se je skrajšal na vsega 90-120 minut in kar vam je, kot ženski verjetno izredno pomembno…

Po operaciji s SCOLA metodo vam na trebuhu ostanejo le 3 majhne rane, velike od 5 do 10 milimetrov (oziroma od 0.5 do 1 centimeter).

Pa še te s časom popolnoma zbledijo in ni več vidnih brazgotin.

Potek operacije za tiste radovedne: Pri SCOLA metodi se celotna operacija vrši v podkožju. S tremi majhnimi rezi se v podkožje vstavijo trije laparoskopski troakarji, ki omogočajo dostop kirurškim instrumentom in kameri v podkožje. Z inštrumenti se dvigne ozek pas podkožja od srednje linije trebuha od reber do popka. V kolikor je prisotna še popkovna kila, se lahko v tej fazi oskrbi še popkovno kilo. Nato se s posebnim neresobtilnim šivom ojača trebušno steno na mestu, kjer je prisotna diastaza. Nazadnje se vstavi mrežica, ki ojača trebušno steno in zmanjša možnost ponovitve.

Rezultati raziskav so SCOLA metodo opredelili kot varno, ponovljivo in učinkovito metodo.

 

INOVATIVNA TEHNIKA BREZBRAZGOTINSKEGA LIFTINGA TREBUHA

INOVATIVNA TEHNIKA BREZBRAZGOTINSKEGA LIFTINGA TREBUHA

Med nosečnostjo se pri ženskah spremenita dve glavni komponenti vezivnega tkiva, elastin in kolagen, kar vodi do izgube elastičnosti trebušne stene in kože. Po nosečnosti se ta tkiva ne povrnejo v prvotno stanje, kar pogosto povzroči zgubano in povešeno kožo na trebuhu, znano kot “žalostni popek”. 

Ravno zato sem razvil inovativno minimalno invazivno tehniko, imenovano brezbrazgotinski lifting trebuha (»Scarless ab-lit«),  s katero lahko med istim posegom oskrbimo diastazo trebušne stene in zgladimo zgubano kožo trebuha z dolgoročnimi rezultati. Ta metoda spodbuja telesu lastne celice k proizvodnji novega, čvrstega vezivnega tkiva, kar povrne prožnost in mladostno konturo trebušne stene. V primerjavi z bolj agresivnimi pristopi, kot je abderoplastika, brezbrazgotinski lifting pušča le komaj vidne brazgotine in omogoča hitro okrevanje, saj je bolnik že naslednji dan odpuščen.

Kje lahko v Sloveniji opravite ta napreden in učinkovit poseg?

Ker sem bil nad SCOLA metodo tako navdušen, sem pridobil ustrezno izobrazbo in kot prvi (in edini) v Sloveniji tudi izvajam ta poseg. Za celostno obravnavo pa sem postopek nadgradil še z metodo brezbrazgotinskega liftinga trebuha, ki sem jo poimenoval “Scarless ab-lit”.

Moči sem združil z medicinskim centrom Sanus Statera v Mariboru in skupaj smo ti varni in hitri metodi za odpravitev diastaze rektusov ter lifting trebuha pripeljali na sončno stran Alp.

Tako lahko imaš tudi vi dostop do tega vrhunskih posegov, ki vam vrneta trebušček, kot si ga želite in to praktično brez vidnih posledic operacije.

Ker gre za najnaprednješi operaciji, ki poleg mene v operacijski dvorani zahtevata nekje med 9 in 12 oseb, seveda zadeva ni poceni. A naš cilj je, da poskrbimo za učinkovito, hitro in varno odpravo diastaze in lifting trebuha, zato pri sami izvedbi ne želimo varčevati z resursi.

Čeprav masikateri medicinski center skriva svoje cene, so mi iz Sanusa Statere sporočili, da vam lahko transparentno povem, da rešitev za diastazo rektusov s SCOLA metodo stane 3800 €. V kolikor se hkrati odločite za brezbrazgotinski lifting trebuha, k ceni dodamo 1300 €.

Ker pa želijo zadevo narediti dostopnejšo, so mi javili tudi, da se lahko znesek razdeli na do 6 obrokov – brez kakršnihkoli dodatnih obresti!

V kolikor bi želeli, pa lahko z Diners kartico investicijo razdelite na do 36 obrokov.

Seveda to ne pomeni, da se morate za operacijo odločiti zdaj, pač pa je tole…

Vaš naslednji korak…

Vabim vas na osebni, individualni posvet, kjer se prepričamo, kako je z daistozo rekutsov pri vas in kjer vam lahko odkrito povem, ali potrebujete operacijo, ali ne.

Ker je moj urnik že tako nabito poln s posegi in raznimi pregledi, tale posvet ne more biti zastonj. Zato smo mu v Sanus Stateri nadeli simbolično ceno 50 € – kar je še vedno ceneje, kot pregledi večine specialistov v drugih panogah.

Moj namen je namreč, da vam pomagam, saj mi to, da ste članek prebrali do te točke, pove, da si res močno želite odpraviti diastazo.

Prav tako se vam teh 50 € upošteva tudi kot dobropis, v kolikor se na koncu odločite za operacijo.

Še enkrat pa naj poudarim, da ne posvet, ne operacija nista obvezujoča. Gre le za to, da se je pri teh težavah dobro posvetovati s strokovnjakom in vam želim to tudi omogočiti.

Tako da…

Če se želite prijaviti na strokovni posvet z mano, kliknite na gumb spodaj in na naslednji strani izpolnite preprost kontaktni obrazec…

Po oddanem obrazcu, vas bodo v najkrajšem možnem času poklicali iz Sanusa Statere in z vami uskladila termin našega posveta, ki vam bo najbolje odgovarjal.

Na tem neobvezujočem posvetu pa skupaj pogledamo, kakšna je vaša situacija in kaj bi bilo najbolj pametno storiti v vašem primeru.

Veselim se, da vam bom lahko pomagal!

DOC. DR. TOMAŽ JAGRIČ, DR. MED., SPEC. SPLOŠNE KIRURGIJE

KAJ O MEDICINSKEM CENTRU
sanus statera PRAVIJO PACIENTI

PREJ in POTEM

PREJ

POTEM

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.