Morfologija

Morfologija

Eden od najpomembnejših ultrazvočnih pregledov v času nosečnosti je morfologija. Ta preiskava nam pokaže stopnjo razvoja ploda in razkrije morebitne težave ali napake v razvoju ploda. Najprimernejši čas za opravljanje tovrstne preiskave je med 20 in 22 tednom nosečnosti. V tem času so namreč pri plodu vsi organi že razviti in morfologija nam lahko pokaže stopnjo razvoja in morebitne težave v razvoju.

morfologija

TUKAJ PA NAJDETE ŠE DODATNE INFORMACIJE:

Morfologija je pregled, pri katerem se natančno pregledajo plodovi organi in vsi organski sistemi. Na začetku pregleda specialist določi lego ploda v maternici in preveri plodov srčni utrip. Preiskavo nato nadaljuje pri glavici. Tu oceni razvoj možganske strukture in strukturo obraza. Morfologija se nato nadaljuje na pregledu trupa. Specialist pregleda in oceni položaj trebušne prepone, ter lego ostalih organov v trebušni votlini in prsnem košu. Posebna pozornost se vedno posveti pregledu srca, čeprav je prav ta del pregleda, srčna diagnostika, eden najtežjih delov tovrstnega pregleda. Morfologija se nato nadaljuje z natančnim pregledom trebušne votline in organov v njej, trebušne stene in nato hrbtenice ter okončin ploda.

Morfologija omogoča tudi iskanje tako imenovanih mehkih označevalcev, ki lahko kažejo na možnost kromosomske napake pri plodu. Tovrstne napake lahko vodijo do razvoja Downovega sindroma in podobnih kromosomskih napak. Pri večjem številu odkritih markerjev se nosečnici svetuje kariotipizacija za bolj natančno diagnostiko. Prav zaradi pregleda celotnega ploda in njegovih organov je tovrstna preiskava tako izjemno pomembna, saj lahko s pomočjo preiskave že v zgodnji fazi odkrijemo vse morebitne težave v razvoju ploda, težave v razvoju srca in ožilja, trebuha, prebavnega sistema ter črevesja, mišic, ledvic, sečnega mehurja in kostnega sistema ter tudi živčnega sistema.

Morfologija omogoča tudi določanje spola ploda, ta informacija pa se bodočim staršem lahko posreduje na njihovo željo. Istočasno se pregleda tudi število žil v popkovnici, specialist preveri tudi položaj posteljice ter oceni količino plodovnice. Prav tako specialist oceni težo ploda in na osnovi vseh podatkov lahko poda oceno o pravilnem razvoju ploda.

Seveda pa nobena preiskava ne more dato popolnega zagotovila za pravilen in zdrav razvoj plodu, pa tako tudi ne morfologija. Je pa s to preiskavo vseeno mogoče z zelo veliko verjetnostjo oceniti, ali se plod razvija pravilno in zdravo. Vseeno pa se nekateri organi razvijajo počasneje in se morebitne napake lahko diagnosticirajo šele po rojstvu otroka, tak primer so pluča in možgani, ki se dokončno razvijejo šele po rojstvu. Vendar pa lahko specialist v primeru normalnega izvida morfološkega pregleda vseeno z veliko verjetnostjo napove zdrav razvoj plodu.

Morfologija pri nosečnicah, katerim je diagnosticirana možnost predčasnega poroda, pokaže tudi zaprtost in dolžino materinega vratu, pri vseh nosečnicah pa tudi določi datum poroda. Morfologija je tako nepogrešljiva preiskava za prav vsako nosečnico.

V Medicinsko alternativnem centru SANUS STATERA preglede opravlja Asist. Veselin Šučur dr. med. spec. ginekologije in porodništva

Najbolj priljubljen ginekolog v Sloveniji za leto 2007;
Nosilec mednarodne licence Fetal Medicine Foundation London, UK , za odkrivanje fetalnih kromosomopatij ( Downov syndrom in podobno );
Asistent na Medicinski fakulteti v Mariboru;
Vodja Dispanzerja za žene v Zdravstvenem domu Ptuj in izbrani ginekolog za več kot 6000 pacientk;
Nadzorni dežurni porodničar v Porodnišnici UKC Maribor in Splošni bolnišnici Ptuj;
Redni predavatelj za mlade zdravnike pripravnike na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ);
Redni predavatelj na številnih ginekoloških srečanjih, delavnicah in koautor prvega slovenskega Učbenika Ginekologija in Porodništvo za študente medicine in specializante ginekologije in porodništva ( v pripravi izdaja v 2016);

Pravi izbor za pregled pri specialistu je Medicinsko alternativni center SANUS STATERA.

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.