Scroll Top

Kolonoskopija

Kolonoskopija zajema podroben pregled celotnega debelega črevesa in del tankega črevesa. Pregled je endoskopski, torej specialist pregleda sluznico črevesa. Preberite vse podrobnosti o tem, kako in zakaj pregled poteka, ter nekaj o njegovih stranskih učinkih.

Potrebujete pregled čimprej?

*Pregled je samoplačniški.

Priprave na kolonoskopijo

Da lahko preiskavo kar najuspešneje izvedemo in da je poseg res varen, je obvezna predhodna popolna izpraznitev črevesja. To pomeni, da mora biti celotno črevo pred posegom brez blata in dobro očiščeno. Že ob pripravi na obisk je treba upoštevati vsa navodila, ki vam jih bomo predali. Na preiskavo se namreč v določeni meri pripravljate že doma, pri čemer vam bo v pomoč zdravilo Moviprep.

V primeru jemanja zdravil proti strjevanju krvi se o tem še pred preiskavo posvetujte z zdravnikom, saj so to zdravila, ki višajo možnost krvavitve. Zdravnika pokličite tudi, če jemljete zdravila za sladkorno bolezen ali antibiotike.

Če ste morali jemanje določenih zdravil zaradi kolonoskopije opustiti, lahko preostala, tista, ki jih jemljete običajno, zjutraj še vedno vzamete.

Zakaj kolonoskopija?

Preiskava debelega črevesa je priporočljiva, kadar se pojavi nepojasnjena krvavitev, kadar so v blatu sledi krvi, kadar ste iz neznanega vzroka slabokrvni, če se vam spremeni ritem odvajanja, če vas boli v trebuhu, če kar naenkrat postanete zaprti ali se zaprtje menja s tekočim blatom, kadar se vam po črevesju pretaka tekočina, vas napenja, hujšate, imate raka črevesja v družini in podobno.

Potek in trajanje kolonoskopije

Preiskava poteka tako, da se s kolonoskopom, ki je upogljiv aparat, potuje skozi danko pa do konca debelega črevesa. Pregleda se tudi končni odsek tankega črevesa. Preiskava je lahko nekoliko boleča, neprijeten občutek pa se med preiskavo lajša tako, da pacient iz črevesja iztiska zraka. Če je pacient imel operacijo trebuha ali ginekološka obolenja, je kolonoskopija nekoliko težja, v povprečju pa traja okoli 20 – 30 minut.

Dogajanje po koncu preiskave

Če preiskava poteka brez težav, ima pacient približno eno uro, da počiva in razplini črevo. Če zapletov ni, lahko počasi začne uživati lažjo hrano.

Če kolonoskopijo spremljajo večji posegi, na primer elektroresekcija polipov, se pacientu podajo podrobna navodila glede nadaljnjih postopkov. Pije lahko tekočino, mora pa tudi počivati oziroma se izogibati športu in dvigovanju bremen, ki so težja od petih kilogramov.

Lahko se zgodi, da pacient doma v trebuhu začuti bolečino, trebuh mu otrdi, pojavi se vročina, v blatu pa večja količina krvi. Kadar zazna katerega koli od teh pojavov, se mora nujno zglasiti pri zdravniku ali pristojnem urgentnem centru.

Morebitni posegi pri kolonoskopiji

Med dodatne posege, ki spadajo h kolonoskopiji, so biopsije spremenjene sluznice, koagulacije sprememb v žilah in prej omenjene elektroresekcije polipov.

Poznate kolonoskopijo v analgosedaciji?

Pri nas se lahko preiskava izvede tudi v analgosedaciji, ki ima pomirjevalni in protibolečinski učinek. Pacient je ves čas preiskave pri zavesti, še 24 ur po njej pa ne sme voziti, tako da si mora za pot domov urediti prevoz.

Če vas je strah kolonoskopije ali pa je ta pri vas iz različnih vzrokov otežena, potem svetujemo analgosedacijo.

V primeru, da se zanjo odločite, nas morate o tem obvestiti že med samim postopkom naročanja na kolonoskopijo.

Potrebujete pregled čimprej?

"*" indicates required fields

Ime in priimek:*
Označite spodnji okvirček, da vas lahko kontaktiramo:*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

*Pregled je samoplačniški.

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.