Scroll Top

Cistoskopija

Cistoskopija je endoskopski pregled sečnice in sečnega mehurja. Za opravljanje preiskave je potreben poseben instrument-cistoskop. S preiskavo dobimo vpogled v prehodnost sečne cevi, sluznico sečnice in mehurja, podajnost sečnega mehurja, izvodila sečevodov in urin, ki se iz njih izteka, pri moških pa dodatno še velikost prostate, odnos prostate proti vratu mehurja in odnos proti lumnu sečnice.

Indikacije za cistoskopijo:

Cistoskopija je indicirana pri mikroskopski ali makroskopski hematuriji, simptomih spodnjih sečil (predvsem dražečih, ki bi lahko imeli za vzrok spremembo v mehurju), sumu na zožitev sečnice, za biopsijo mehurja, za sledenje po predhodnih posegih zaradi TU v mehurju, pri vstavitvi in odstranitvi ureteralnih stentov, pri odstranjevanju kamnov iz mehurja.

POTREBUJETE PREGLED ČIMPREJ ?

"*" indicates required fields

Ime in priimek:*
Označite spodnji okvirček, da vas lahko kontaktiramo:*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

*Pregled je samoplačniški.

Priprava bolnika:

Po pojasnitvi postopka cistoskopije, njenega namena in s tem povezanih tveganj in koristi je treba pridobiti soglasje bolnika. Pred enostavno cistoskopijo protimikrobna profilaksa ni priporočljiva, razen v primerih, ko so prisotni dejavniki tveganja za bolnike (starejši, imunokompromitirani bolniki, anatomske nepravilnosti, …). V teh primerih in kadar predvidevamo manipulacijo (biopsija, kaketerizacija sečevoda…) se priporoča antibiotična zaščita. Potrebna je tudi previdnost in priprava pri bolnikih, ki imajo zvečano tveganje za krvavitev.

Postopek

Cistoskopija je lahko fleksibilna (opravljena z mehkim-gibljivim instrumentom) ali rigidna (opravljena z rigidnim-trdim instrumentom). Za ambulantno dejavnost je priporočljiva fleksibilna cistoskopija, saj je manj boleča in zahteva le lokalno anestezijo z gelom. Omogoča enostavnejšo izvedbo in lažjo manipulacijo instrumenta v mehurju. Rigidna cistoskopija ima prednost le v primeru potrebe po globji biopsiji ali odstranitvi tujkov, kamnov ipd., vendar je v teh primerih ponavadi potrebna dodatna anestezija.

cistoskopijaPri cistoskopiji bolnik leži ravno na hrbtu, položi noge v stremena-ginekološki položaj, lahko tudi položaj sede s pokrčenimi nogami(pri fleksibilni cistoskopiji). Območje genitalij se pred začetkom cistoskopije očisti. Pregleda se zunanje ustje sešnice, ki se po potrebi razširi. Cistoskop nato uvedemo skozi sečnico v mehur. Mehur se počasi napolni s tekočino, da se bolje prikaže celotna stena in sluznica. To pri bolniku to posnema občutek polnega mehurja, ki pa ni boleč. Postopek je običajno zaključen v nekaj minutah, odvisno od potrebe po biopsiji ali drugem posegu.

Po cistoskopiji-morebitni zapleti

Nekateri bolniki imajo nekaj dni po cistoskopiji rahlo nelagodje, kot je pekoč občutek pri uriniranju, lahko se pojavi tudi rožnato ali rdeče obarvan urin. Ob vsaki zvišani telesni temperaturi, krvnih strdkih ali poslabšanju bolečine po cistoskopiji je potreben obisk pri izbranem zdravniku ali zdravniku, ki je opravil preiskavo . Pomembno je dosledno upoštevanje navodil in zadostna hidracija bolnika.

cistoskopija narocilo

POTREBUJETE PREGLED ČIMPREJ ?

"*" indicates required fields

Ime in priimek:*
Označite spodnji okvirček, da vas lahko kontaktiramo:*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

*Pregled je samoplačniški.

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.