Scroll Top

Nevrolog – Nevrološka ambulanta Maribor

NEVROLOG – Nevrološka ambulanta Maribor

Nevrolog je strokovnjak veje medicine, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem bolezni živčnega sistema, tako imenovana nevrologija. V medicinskem centru Sanus Statera – Nevrološka ambulanta Maribor strokovnjak nevrolog opravlja vse najzahtevnejše nevrološke preglede.

Potrebujete pregled čimprej?

*Pregled je samoplačniški.

Med najpogostejše nevrološke bolezni, ki jih obravnava nevrologija in s katerimi se ukvarja nevrolog, spadajo:

 • možganska kap
 • glavoboli
 • bolečinski sindromi zaradi hrbteničnih težav
 • Parkinsonova bolezen
 • Multipla skleroza
 • epilepsije
 • motnje spomina
 • okvare živcev
 • bolezni mišic

POTEK NEVROLOŠKEGA PREGLEDA – Nevrološka ambulanta Maribor, center Sanus Statera – NEVROLOG SAMOPLAČNIŠKO

Po natančni anamnezi nevrolog opravi klinični nevrološki pregled, s katerim oceni bolnikovo vedenje, govorico, orientacijo, spomin, mišično moč okončin, senzibiliteto, koordinacijo, sposobnost izvajanja veščih gibov, ravnotežje, hojo….

Na osnovi anamneze in kliničnega pregleda opredeli bolezen ter indicira diagnostične preiskave, kot so računalniška tomografija (CT), magnetna resonanca (MR), ultrazvočna preiskava vratnega ožilja (Dopller sonografija), elektromiografija (EMG), elektroencefalografija (EEG), testiranje funkcij avtonomnega živčevja, preiskave krvi.

V primeru, da je bolnik že opravil določene preiskave, nevrolog opravi klinični pregled, pregleda dokumentacijo ter odredi ustrezno zdravljenje.

KAJ JE UZ PREISKAVA VRATNIH ARTERIJ IN KDAJ SE PRIPOROČA?

V medicinskem centru Sanus Statera – Nevrološka ambulanta Maribor je nevrologija pomemben del naše dejavnosti, zato izvajamo več vrst ultrazvočnih pregledov. Ultrazvočni pregled vratnega ožilja je enostavna, neinvazivna, neboleča ter zanesljiva metoda, ki nam pomaga v odkrivanju zgodnjih in napredovalih aterosklerotičnih sprememb na stenah vratnih arterij, hkrati merimo hitrosti pretoka krvi in ugotavljamo ev. srčne aritmije.
Napredovale zožitve karotidnih arterij motijo prekrvavitev možganov in so pomemben vzrok pri nastanku možganske kapi. S pravočasno ugotovitvijo aterosklerotičnih zapor na vratnem ožilju in s preventivnimi ukrepi in z zdravili lahko nevrolog prepreči napredovanje in s tem zmanjša možnost za nastanek možganske kapi, ki je tretji najpogostejši razlog za smrt in vodilni vzrok za dolgotrajno invalidnost v sodobnem svetu.

V medicinskem centru Sanus Statera – Nevrološka ambulanta Maribor, priporočamo preiskave pri:

 • osebah s prehodnimi prekrvavitvenimi motnjami, ki se kažejo kot prehodne motnje vida ali govora, enostranska oslabelost telesa in drugo
 • bolnikih z možgansko kapjo
 • bolnikih, ki jim osebni zdravnik ugotovi šum na vratnem ožilju
 • spremljanju že ugotovljenih aterosklerotičnih sprememb vratnega ožilja
 • osebah z drugimi dejavniki tveganja za možgansko žilne bolezni, kot so povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, debelost, starost nad 60 let.
nevrologija

Potrebujete pregled čimprej?

*Pregled je samoplačniški.

EMG preiskava – elektromiografija

EMG preiskava nam služi za dobro opredelitev različne okvare in poškodbe perifernega živčevja. Največkrat opravimo EMG-preiskavo zaradi bolečin in mravljinčenja v zgornjih ali spodnjih okončinah. Najpogostejše so utesnitvene nevropatije, predvsem sindrom zapestnega prehoda.

Priporočljivo je, da se EMG preiskava opravi tudi pri bolečinah v križu, ki izžarevajo v nogo. Okvare živčnih korenin (radikulopatije) se pogosto pojavijo v povezavi z ortopedskimi boleznimi (npr. hernija medvretenčne ploščice, utesnitev hrbteničnega kanala). V tem primeru je za kirurga nadvse pomembno, da ocenimo stopnjo okvare živčne korenine, ki je nastopila zaradi zdrsa medvretenčne ploščice.

EMG preiskava, ki jo vodi zdravnik specialist nevrolog, poteka tako, da se na kožo (nad živec ali mišico) namesti majhne površinske elektrode ali pa se v mišico zabada iglo oziroma igelno elektrodo. S tema postopkoma specialist meri električno aktivnost živcev in mišic ter nato sklepa, kako delujejo nevroni, ki mišico oživčujejo. Seveda pa lahko med preiskavo sklepa tudi o tem, kako deluje sama mišica. EMG preiskava traja nekje med 15 in 30 minut in se lahko sproti prilagaja temu, kar nevrolog ugotavlja. Električna stimulacija za pacienta običajno ni boleča, je pa lahko malce neprijetna. Nekoliko boleč je igelni pregled, a se lahko preiskava do neke mere sproti prilagaja pacientovim željam. Dolgotrajnih posledic ne pušča.

EMG preiskava je torej namenjena oceni delovanja živcev in mišic zlasti na nogah in rokah. Z njeno pomočjo se lahko opredelijo okvare živcev zunaj možganov in hrbtenjače, pa tudi nekatere mišične bolezni in bolezni živčno-mišičnega sistema.

Potrebujete pregled čimprej?

"*" indicates required fields

Ime in priimek:*
Označite spodnji okvirček, da vas lahko kontaktiramo:*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

*Pregled je samoplačniški.

Pravi izbor za pregled pri specialistu je Medicinski center SANUS STATERA.

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.