Scroll Top

Gastroenterološki pregledi

GASTROENTEROLOŠKI PREGLEDI

Pregled pri specialistu gastroenterologu je z namenom diagnosticiranja in zdravljenja prebavil, kamor spadajo bolezni želodca, požiralnika, tankega in debelega črevesja ter zadnjika, hkrati pa obravnava tudi bolezni jeter in trebušne slinavke. Slabe prehranjevalne navade, stres in hiter ritem življenja so pogosto vzrok za težave s prebavnim traktom, nastanek vnetij ali ranic na sluznici požiralnika,črevesja, želodca in dvanajstnika.

Potrebujete pregled čimprej?

*Pregled je samoplačniški.

Pravi izbor za pregled pri specialistu je Medicinski center SANUS STATERA.

Če vas pogosto mučijo bolečine v trebuhu, če vas peče zgaga, če ste izgubili apetit in vam zaradi tega (ali nepovezano s tem) naglo upada telesna teža, če težko odvajate blato ali imate drisko, ste pretirano napihnjeni ali pri odvajanju poleg blata izločate tudi kri, potem vas bo vaš osebni zdravnik zagotovo napotil na gastroenterološki pregled. To je specialistični pregled prebavil, s katerim bo zdravnik ugotavljal, kaj botruje tem neprijetnim zdravstvenim težavam in kako jih reševati.

Besedna zveza gastroenterološki pregled se morda sliši strašljivo, morda vas je zamikalo, da se pregleda sploh ne bi udeležili. A kar brez skrbi. Sam pregled načeloma ne povzroča bolečin. Poleg tega pa se je, če oklevate pred naročanjem, dobro spomniti, da gastroenterološki pregled in nadaljnje preiskave lahko še pravi čas pokažejo na resne probleme z zdravjem, zdravniki pa lahko te probleme začnejo takoj zdraviti in s tem se seveda povečajo možnosti za hitro ter relativno enostavno in neboleče okrevanje. Gastroenterološki pregled lahko pokaže tudi na hujša bolezenska stanja, kot je na primer rak na želodcu ali na požiralniku, zato nikar ne odlašajte in čimprej pokličite v ambulanto in se naročite na pregled.

 

Zdravniku boste močno olajšali delo, če boste s seboj na gastroenterološki pregled prinesli vso dokumentacijo, povezano s težavami, ki jih imate. Sem spadajo na primer stari izvidi, če ste bili zaradi zgoraj omenjenih težav že na kakšnih drugih težav, seznam zdravil, ki jih jemljete, in podobno. Vedeti morate, da boste morali biti šest do osem ur pred pregledom tešči, zato poskrbite, da na dan pregleda ne boste jedli.

 

Ko boste prišli na gastroenterološki pregled, se bo z vami najprej v specialistični ambulanti pogovoril zdravnik specialist gastroenterolog. Postavil vam bo nekaj vprašanj v zvezi z zdravstvenimi težavami, ki vas pestijo, povprašal pa vas bo tudi o drugih boleznih, ki jih imate. Pogovoru z zdravnikom bo sledil klinični pregled, v primeru, da bo to potrebno, pa boste obiskali še laboratorij, kamor vas bo zdravnik napotil na odvzem vzorca krvi.

Če bo zdravnik specialist lahko že na podlagi samega pogovora ugotovil, v čem je težava, vam bo lahko takoj predlagal, kako si lahko s spremembami v prehrani in življenjskem slogu sami olajšate težave, ali pa vam bo predpisal primerno zdravljenje. V nasprotnem primeru vas bo poslal še na dodatne preiskave, kot je na primer endoskopski pregled zgornjih ali spodnjih prebavil, ultrazvok ali rentgen.

V nekaterih primerih lahko gastroenterološki pregled pokaže, da prebavila niso krivec za bolečine v trebuhu ali druge zgoraj omenjene zdravstvene težave. V tem primeru vas bo gastroenterolog napotil k drugemu zdravniku specialistu, ki vam bo lahko pomagal.

Če vam osebni zdravnik izda napotnico za gastroenterološki pregled, zato nikar ne odlašajte in čimprej pokličite svojo izbrano ambulanto. Ne pozabite, da lahko pravočasna diagnoza bistveno izboljša vaše možnosti za ozdravitev in prepreči komplikacije, ki bi se lahko pojavile, če bi z zdravljenjem predolgo čakali. Naročite se na pregled v Medicinskem centru SANUS STATERA in si zagotovite strokovno oskrbo.

UREA DIHALNI TEST (UDT)

13C urea dihalni test se uporablja za ugotovitev prisotnosti bakterije Helicobacter pylori. Dihalni test je zanesljiv, natančen, varen in preprost. Kot že vemo Helicobacter pylori povzroča kronično vnetje želodčne sluznice, ki lahko vodi v nastajanje ran v želodcu ali dvanajstniku ter razvoju raka na želodcu. Uspešno uničenje bakterije lahko pomeni ozdravitev za dolgoletne bolnike z razjedami želodca ali dvanajstnika.

Kako poteka UDT:
Preiskovanec na tešče zaužije kozarec pomarančnega soka, ki mu je bila dodana ne nevarna testna snov. Bakterija le-to predela v plin CO2, ki se izloči skozi pljuča. Preiskovanec pred testom in 30 min po njem pihne v vrečko, poseben aparat pa nato izmeri količino označenega CO2v izdihanem zraku. Večja kot je razlika med obema vzorcema, bolj je verjetno, da je bakterija v želodcu še prisotna.

Priprava na test:
Pred UDTmorate biti tešč.-Po opravljeni eradikaciji bakteriji H.pylori ali jemanju katerega drugega antibiotika mora miniti vsaj 6 tednov.-Vsaj 2 tedna pred UDT ni priporočljivo jemati zdravil, ki zavirajo izločanje želodčne kisline

Potrebujete pregled čimprej?

"*" indicates required fields

Ime in priimek:*
Označite spodnji okvirček, da vas lahko kontaktiramo:*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

*Pregled je samoplačniški.

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.