Medicina dela

Poskrbite za svoje zdravje tako na delovnem mestu kot tudi v svojem prostem času

Skrb za lastno zdravje pomembno vpliva na kvaliteto našega življenja. Zato je pomembno, da se redno udeležujemo preventivnih pregledov, ki nam zagotavljajo, da ob pojavu določenih nepravilnosti te lahko še pravočasno odpravimo. Za preventivne zdravniške preglede je v odrasli dobi odgovorna medicina dela, prometa in športa.

V spletne iskalnike so ključne besede ‘delo, promet in šport’ zelo pogosto vpisane skupaj, saj imajo prav ti dejavniki poleg staranja pomemben vpliv na naše telesno in tudi duševno zdravje.

Delo, promet in šport našemu telesu predstavljajo dnevne obremenitve, zaradi katerih se določeni sklepi ali organi hitreje začnejo obrabljati. Zato je toliko pomembneje, da redno izvajamo preventivne zdravstvene preglede. Na preventivnem pregledu lahko namreč hitro zaznamo določene nepravilnosti in vam svetujemo, kako jih pravočasno odpraviti, oziroma zajeziti, še preden se razširijo in oslabijo večje organske sisteme.

Preventivni zdravstveni pregled tako zajema natančen in širok pregled trenutnega stanja, nasvete za nadaljnje delo, promet in šport, ter posredovanje splošnih smernic za ohranjanje zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga.

Preventivni zdravniški pregled

Preventivni zdravniški pregled za zaposlene, za voznike motornih vozil, za specialna dela, menedžerski pregledi…

Menedžerski pregled

Utrujenost, izčrpanost, visoke delovne zahteve? Nenehna tekma s časom? Pogoste stresne situacije? Nenehne skrbi, strah, jeza, žalost …?

Promocija zdravja

Promocija zdravja na delovnem mestu je veliko več kot le izpolnjevanje zakonskih zahtev glede varnosti in zdravja, saj lahko bistveno izboljša zdravje…

Prva pomoč

Prva pomoč je neposredna oskrba poškodovanca ali nenadno zbolelega na kraju dogodka, ki jo opravimo s preprostimi pripomočki.

Pregledi športnikov

Pri načrtovanju vadbe je eden pomembnejših podatkov začetno stanje vadečega. Pomembno je predvsem zaradi tega, da vadba ni prezahtevna ali prelahkotna

Fiziologija dela

spirometrijo. test vida na aparatu R302, niktometrijo, perimetrijo, peritest, preiskave sluha s šepetom, ADG preiskave, EKG preiskave, antropometrične meritve…

Medicina dela in športa pa je še vse kaj drugega kot le preventivna diagnostika

Preventivni zdravstveni pregledi s področja dela in športa spadajo pod okrilje medicine dela, prometa in športa. Ta pa poleg tovrstnih pregledov, specializiranih za zaposlene, voznike motornih vozil itd. opravlja še menedžerske preglede, preglede športnikov, prvo pomoč, skrbi za splošno ozaveščanje o krepitvi zdravega življenjskega sloga, ter opravi različne specialistične preglede.

Če so preventivni zdravstveni pregledi s področij delo, promet in šport tudi zakonsko predpisani (prosta je le izbira izvajalca), pa so zagotovo manj poznani t. i. menedžerski pregledi, ki se jih tudi lahko opravlja v sklopu medicine dela, prometa in športa. Menedžerski pregled se opravi na pobudo posameznika. Gre za zelo temeljit zdravstveni pregled, namenjen preventivi, usmerjeni predvsem na posledice dolgotrajne izpostavljenosti stresu in utrujenosti, ki imata pogosto negativen vpliv na različne organske sisteme.

Po potrebi se poleg osnovnega preventivnega ali menedžerskega pregleda lahko opravi še dodatne specialistične preiskave, ki se jih prilagaja glede na izvide posameznika. Predvsem je tukaj poudarek na še bolj podrobnem pregledu vida, ultrazvoku različnih notranjih organov in sklepov, gastroenterološki specialistični pregled …

Medicina dela, prometa in športa je ambulanta, ki vam ponuja celostni pregled vašega zdravstvenega stanja, s pomočjo katerega lahko še pravočasno odpravite poškodbe, ki bi lahko v primeru ne dovolj zgodnjega odkritja pustile posledice na vašem ustaljenem načinu življenja. Zato je pomembno, da za pregled izberete ambulanto, ki se vam bo celostno posvetila, hkrati pa tako z načeli kot tudi z opremo sledi sodobni medicini.

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.