Scroll Top

Fizikalna in rehabilitacijska medicina

FIZIKALNA IN REHABILITACIJSKA MEDICINA

Fizikalna in rehabilitacijska medicina (FRM) je samostojna specialnost, ki se ukvarja z izboljševanjem telesnih in miselnih funkcij ter s prilagajanjem osebnih in okoljskih dejavnikov, kar posamezniku omogoča večjo dejavnost in boljšo kakovost življenja.

Obravnavamo predvsem osebe :

 • s sklepno- mišično bolečino (bolečine v velikih in malih sklepih, hrbtenici ali mišicah, kar povzroča motnje gibanja in zmanjšuje kakovost življenja)
 • z okvarami živčevja
 • po poškodbah in obolenjih, ki povzročajo motnje gibanja
fizikalna in rehabilitacijska medicina

*Storitev je samoplačniška.

Predstavitev programa dela:

 • Zdravljenje z VISOKO INTENZIVNIM LASERJEM
 • Usmerjena anamneza in klinični pregled, ki vključujeta vse dimenzije telesnih funkcij, povezanih s procesom rehabilitacije
 • Ultrazvočna diagnostika mišično- skeletnega sistema za odkrivanje bolezenskih in poškodbenih sprememb
 • Ocenjevanje in vrednotenje omejitev, ki vključuje tehnične meritve mišične moči, obsega gibljivosti, analizo gibalnih vzorcev in testiranje drugih funkcij glede na rehabilitacijski proces
 • Svetovanje glede napotitve na dodatne diagnostične preiskave (Rtg, CT, MRI)
 • Svetovanje glede zdravljenja z najnovejšimi protibolečinskimi postopki
 • Svetovanje glede ohranitve zdravja, vitalnosti
 • Svetovanje glede izvajanja ustreznih terapevtskih vaj, gibalnih tehnik
 • Medicinski postopki z:
 • intraartikularnimi injekcijami- vbrizgavanje hialuronske kisline v sklepno špranjo: obraba sklepnega hrustanca je nedvomno najpogostejši vzrok za bolečino v sklepih pri odraslih. Hialuronska kislina je ena izmed pomembnejših sestavin hrustančne medceličnine. Z njenim vbrizgavanjem v sklep skušamo popraviti njeno pomanjkanje v  obrabljenem hrustancu. Gre za zelo viskozno bistro tekočino, ki izboljša gladkost in mehanične lastnosti obrabljenega hrustanca in tako upočasni napredovanje obrabe, zmanjša bolečine in izboljša kakovost življenja.
 • Intraartikularnimi injekcijami – blokada s kombinacijo lokalnega anestetika in kortikosteroida, ki nudi prehodno pomoč; navadno se zanjo odločimo v primeru napredovale obrabe sklepa
 • Lokalno infiltracijo prožilnih točk (trigger točk): vbrizgavanje anestetikov v prožilne točke največrat uporabljamo pri miofascialni bolečini, redkeje tudi pri fibromialgiji
 • Drugimi tehnikami farmakoloških posegov

Zdravljenje z VISOKO INTENZIVNIM LASERJEM

V medicinskem centru Sanus Statera – Fizioterapija Maribor vam predstavljamo novost, s katero je zdravljenje akutnih in kroničnih vnetij tkiv hitrejše in veliko bolj učinkovito. Predstavljamo vam VISOKO INTENZIVNI LASER, s katerim se v zdravljenju vnetij tkiv dosegajo izredni rezultati. Več informacij si preberite TUKAJ

POŠLJITE POVPRAŠEVANJE

"*" indicates required fields

Ime in priimek:*
Označite spodnji okvirček, da vas lahko kontaktiramo:*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

*Storitev je samoplačniška.

AKUPUNKTURA

S strani sodobne zahodne medicine se vse bolj se poudarja celostni pristop k pacientu. Za dosego ozdravitve in/ ali boljšega počutja se poleg osnovnih metod zdravljenja vključujejo razne dopolnilne metode, med katere sodi tudi akupunktura. Svetovna zdravstvena organizacija je že leta 1978 uvrstila akupunkturo med sodobne terapevtske metode in izdala seznam indikacij za uporabo le-te.

Akupunktura je od najbolj poznanih in razširjenih metod zdravljenja tradicionalne kitajske medicine (TKM). Tradicionalna kitajska medicina razlaga življenje, bolezen in zdravje z nasprotujočima in dopolnjujočima principoma jin in jang, s petimi temeljnimi elementi, s pretokom in blokadami energije. Pomeni stimuliranje specifičnih akupunkturnih točk v telesu, ki se nahajajo po nevidnih kanalih, t. i. meridianih. Glavni cilj akupunkture je uravnoteženje pretoka energije skozi meridiane.

Diagnozo bolezni in stanja postavi zdravnik s konvencionalnimi diagnostičnimi postopki, zdravi jo po načelih z dokazi podprte medicine, tudi z akupunkturo. Preden se zdravljenje z akupunkturo začne, je potreben temeljit pogovor z zdravnikom, kateri predstavi način zdravljenja in skupaj s pacientom postavita terapevtski načrt in cilje.

KAKO POTEKA ZDRAVLJENJE Z AKUPUNKTURO?

Zdravnik vstavi kot las tanke sterilne igle na določene točke po telesu, kjer jih pusti delovati od 15 do 20 minut. Zdravnik se lahko odloči za stimulacijo določenih točk, ki jo doseže s premikanjem ene od iglic. Danes vemo, da akupunktura deluje preko živčnih povezav in s pomočjo prenašalcev, z vplivom na endogeni opioidni sistem in s centralnim nevromodulatornim delovanjem na možgane.

Z njeno pomočjo lahko zdravimo marsikatero stanje in bolezni, med katerimi so najpogostejše: bolečine v križu, bolečine v vratu, fibromialgija, glavoboli (tenzijski glavobol in migrene), nespečnost, osteoartritisi, neplodnost žensk, bolečine v ramenskem sklepu, respiratorne težave, motnje razpoloženja, depresija, razdražljivost, anksioznost, slabost in bruhanje po kemoterapiji ali pooperativno.

ALI JE METODA VARNA?

Akupunktura je zelo varna in preizkušena metoda zdravljenja z majhno verjetnostjo neželenih učinkov. Najpogostejši blagi stranski učinki so manjše krvavitve, kasnejše modrice in bolečina na mestu vboda, redko lokalno vnetje, izjemno redko poškodbe živcev ali žil.

Doc. dr. Tadeja Hernja Rumpf, dr. med., spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine

*Storitev je samoplačniška.

POŠLJITE POVPRAŠEVANJE

"*" indicates required fields

Ime in priimek:*
Označite spodnji okvirček, da vas lahko kontaktiramo:*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.