Scroll Top

Nuhalna svetlina

Nuhalna svetlina

V Medicinskem centru SANUS STATERA pregled nuhalne svetline opravlja vrhunski strokovnjak ginekolog Sašo Stojkoski.

nuhalna svetlina

TUKAJ PA NAJDETE ŠE DODATNE INFORMACIJE:

Za vse nosečnice in bodoče starše v Medicinskem centru Sanus Statera izvajamo meritev nuhalne svetline pri dojenčku. Gre za izjemno pomembno preiskavo, ki nam s 95% zanesljivostjo pokaže, kakšno je tveganje za razvoj kromosomskih napak pri dojenčku.

Nuhalna svetlina (oziroma vratna svetlina),  imenujemo tekočino, ki se v času razvoja ploda nabere v zatilju ploda. Do izraza svetlina je prišlo zato, ker je pri ultrazvočnem pregledu ploda ta del svetlejši od okolice. V Medicinskem centru Sanus Statera v Mariboru preiskavo nuhalne svetline izvaja priznani zdravnik Asist. Veselin Šučur dr. med. spec. ginekologije in porodništva. Dr. Šučur, eden najbolj cenjenih in najbolj priznanih specialistov ginekologov in porodničarjev v Sloveniji, je nosilec mednarodne licence za odkrivanje kromosomskih bolezni pri plodu. S svojim izjemnim znanjem in izkušnjami vas bo zanesljivo vodil skozi vse faze nosečnosti.

Nuhalna svetlina je preiskava, ki nam pokaže, kakšna je možnost kromosomskih napak pri plodu. Vsak od nas ima v svojem dednem zapisu 46 kromosomov, najpogosteje jih označujemo kot 23 parov kromosomov. Pri določenem odstotku plodov se lahko kromosomska sestava povsem naključno spremeni, ponavadi se določen par potroji in pride do tako imenovane trisomije. Tako trisomija 21 para kromosomov povzroča Downov sindrom, trisomija 18 para pa denimo Edwardsov sindrom.

Preiskava nuhalna svetlina, ki se izvaja med 11. in 14. tednom nosečnosti, se izvaja s pomočjo ultrazvoka, pri tem pa zdravnik izmeri razdaljo med plodovo hrbtenico in kožo na zatilju. Manjša, kot je ta razdalja, manjša je tudi možnost za eno izmed kromosomskih okvar plodu, večja pa ko je nuhalna svetlina, toliko večje je tveganje za kromosomske napake in druge nepravilnosti.

Preiskava se izvaja ambulantno, traja pa približno 15 do 20 minut. Razen v primeru zahtevne postavitve ploda, takrat lahko preiskava traja precej dlje, tudi do ene ure. Zato je priporočljivo, da si za tovrstno preiskavo vzamete dovolj časa.

Nuhalna svetlina bo z veliko gotovostjo pokazala, kakšno je tveganje za razvoj kromosomskih sprememb in težav pri plodu. S posebnim algoritmom bomo izračunali stopnjo tveganja za tovrstni razvoj bolezni. V približno 5% preiskav nuhalna svetlina pokaže, da je tveganje za razvoj kromosomskih bolezni pri plodu večje od 1:300. v takih primerih se izvedejo še dodatne preiskave, ki še bolj natančno določijo stopnjo tveganja.

V Medicinskem centru Sanus Staterabomo preiskavo izvedli hitro, strokovno in brez čakanja, zato nas obiščite in se dogovorite za vaš termin, da bo vaša nosečnost mirna in srečna.

Pravi izbor za pregled pri specialistu je Medicinski center SANUS STATERA.

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.