Scroll Top

Gastroskopija

Gastroskopija

Pri gastroskopiji gre za pregled sluznice požiralnika, želodca in dvanajstnika. Vas zanimajo osnove posega in dodatne informacije o tem, kako gastroskopija poteka in kdaj je potrebna? Berite naprej.

Potrebujete pregled čimprej?

*Pregled je samoplačniški.

Veste, kaj je gastroskopija?

Gastroskopija je v bistvu krajše ime za ezofago-gastro-duodenoskopijo in pomeni direktno opazovanje notranjosti prebavil v zgornjem delu. Gastroskop je optični inštrument, ki je tako upogljiv in tanek, da ga zdravnik uvede skozi usta. Požiralnik je tako za pregled na vrsti prvi, potem pa sledita še pregleda želodca in dvanajsternika. Ta preiskava je veliko natančnejša od rentgenskega pregleda zgornjih prebavil, opravil pa jo bo specialist gastroenterolog.

Kaj se dogaja med preiskavo?

Bolnik najprej prejme ustnik (za zaščito endoskopa) in izbiro lokalne analgezije žrela z razpršilom. Bolnik mora med preiskavo ležati na levem boku, takrat mu specialist uvede endoskop v požiralnik. Skozi endoskop bo vpihoval zrak, kar lahko bolnik čuti kot napenjanje. Celoten čas posega lahko bolnik diha normalno. Preiskava je neprijetna, vendar neboleča. Morda bo prisoten poziv siljenja na bruhanje in draženje v žrelu, spahovanje. Preiskava sicer traja med pet in deset minut.

V okviru gastroskopije se lahko opravi biopsija, ki pomeni odvzem vzorca tkiva za nadaljnje preiskave ali odstranitev majhnega polipa. Ta vzorec se potem s pomočjo mikroskopa pregleda in lahko ugotovi morebitne bolezenske spremembe. Ta poseg ne boli, prav tako ne prinaša komplikacij.

Poznamo pa še polipektomijo, ki je v bistvu odstranitev polipa. Skozi kanal aparata endoskopa se uvede zanko, polip se nato vanjo ujame, potem pa ga s pomočjo električnega toka odrežemo. Potrebna je tudi histološka preiskava polipa, zato ga izvlečemo. Tudi ta poseg ne boli, se ga pa opravi le, če se zanj vnaprej dogovorimo.

Kaj sledi po koncu preiskave?

Izvedeli boste vse o rezultatih preiskavein prejeli mnenje o nadaljnjih ukrepih in postopkih. Nekaj časa po preiskavi imate še otrdelo grlo od lokalnega anestetika, v tem času sta hrana in pijača odsvetovani. Krči in napetosti bodo minili sami od sebe, v kolikor ste pred gastroskopijo prejeli kakšno zdravilo za pomirjanje, pa ne pozabite, da na ta dan ne boste smeli voziti. Dokončne rezultate boste prejeli po pošti.

Kdaj je potrebena zdravniško ukrepanje? Kadar imate trd trebuh, vas v trebuhu ali za prsnico boli, se vas loteva vročina ali mrzlica, v izbruhanem opazite kri, imate črno lepljivo blato, ste omotični ali se zgrudite.

Morebitni zapleti

Naj vas pomirimo, da so zapleti pri gastroskopiji res redki. Lahko pa se zgodi predrtje stene prebavil (perforacija) z endoskopom ali pa med odstranitvijo polipa. V tem primeru je potreben operativni poseg. Lahko se pojavi tudi krvavitev, ki pa je velikokrat endoskopsko ustavljena in ne predstavlja večjega tveganja.

Priprava na gastroskopijo

Bolnik mora za preiskavo biti tešč, to pomeni šest do osem ur pred preiskavo preneha z vnosom hrane. Vsekakor pa zdravniku zaupajte, če ste morda občutljivi na anestetike in kakšna zdravila, če imate hemofilijo, če imate kakšna težja obolenja, če ste morda nagnjeni h krvavenju in podobno.

Poznate gastroskopijo v analgosedaciji?

Gastroskopija v analgosedaciji ima pomirjevalni učinek. Izvedemo jo lahko v centru Sanus Statera. Preiskava poteka tako, da ste pri zavesti, še 24 ur po njej pa ne smete voziti, zato si za ta dan uredite spremstvo.

Če se bojite gastroskopije, je torej analgosedacija zagotovo prava rešitev.

V kolikor bi se zanjo odločili, na to opozorite naše sodelavce že med samim naročanjem na preiskavo.

Potrebujete pregled čimprej?

"*" indicates required fields

Ime in priimek:*
Označite spodnji okvirček, da vas lahko kontaktiramo:*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

*Pregled je samoplačniški.

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.