Scroll Top

Kronične razjede

Kronične razjede

Zakaj nastanejo kronične razjede?

Običajno razjede zaradi poškodb, opeklin in kirurških posegov zacelijo v nekaj tednih. O kroničnih razjedah (ranah, ulkusih) govorimo, ko različni bolezenski procesi premagajo na-ravno sposobnost telesa za celjenje in razjeda ne zaceli v šestih tednih. Največkrat so vzrok za kronične razjede bolezni žil (vensko popuščanje in ateroskleroza), sladkorna bolezen in nepokretnost. Redkejši vzroki so okužbe, vnetja žil (vaskulitisi) in tumorji. Neredko je prisot-nih več vzrokov za nastanek ali vztrajanje kronične razjede. Kronične razjede lahko nastanejo kjerkoli na telesu, največkrat pa na golenih in stopalih. Najpogostejše so pri starostnikih – pri osebah, starejših od 65 let, so razširjene celo pri 5 %. Zaradi staranja prebivalstva v razvitih državah in s tem povezanih vse pogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni kot so sladkorna bolezen, ateroskleroza in rak, ki pogosto privedejo do zapletov v obliki razjed, v prihodnjih letih pričakujemo porast števila bolnikov s kroničnimi razjedami.

Kakšne vrste kroničnih razjed poznamo?

Kronične razjede delimo na pogoste in redke. Pogoste kronične razjede predstavljajo okrog 90 % vseh in jih običajno diagnosticiramo že s kliničnim pregledom. Zajemajo venske, arterijske, diabetične razjede ter razjede zaradi pritiska.

Najpogostejše so venske golenje razjede. Nastanejo zaradi prirojenjega popuščanja venske stene in zaklopk ali po globoki venski trombozi. Nezadosten odtok venske krvi privede do zastajanja krvi in posledično do povišanega tlaka v venah in kapilarah (venska hipertenzija). Posledica je kronično vnetje, ki lahko vodi do nastanka dokaj nebolečih razjed okrog gležnjev.

Druge po pogostosti so arterijske razjede. Najpogostejši vzrok je ateroskleroza, ki privede do zoženja ali popolne zamašitve žile, ki prehranjuje kožo. Koža posledično propade in razvije se zelo bolečo razjeda, največkrat na stopalu. Dejavniki, ki pospešujejo proces ateroskleroze so dobro poznani: kajenje, debelost, povišane vrednosti krvnega sladkorja, maščob in tlaka. Redkeje arterijske razjede nastanejo zaradi zamašitve arterije s krvnim strdkom.

Tretja pomembna skupina so diabetične razjede pri bolnikih s sladkorno boleznijo. Povišan krvni sladkor poleg pospešene ateroskleroze povzroča tudi okvaro živčnih vlaken (diabetična nevropatija), ki oživčujejo mišice nog in to privede do porušene oblike stopala. Tako so določeni deli stopala izven svoje pravilne lege ter bolj izpostavljeni pritiskom in poškodbam. Nad kostnimi izboklinami pride zaradi pritiska čevljev pogosto do zadebeljene kože (kalus), pod katero se razvije razjeda. Zaradi okvare živčnih vlaken za občutek, sladkorni bolniki ne zaznavajo bolečine in poškodb na stopalu, zato neredko nastane razjeda po nošnji novih čevljev ali zaradi kamenčka v obuvalu.

Razjede zaradi pritiska (preležanine, dekubitusi) se razvijejo pri nepokretnih in slabo prehranjenih osebah nad kostnimi izboklinami zaradi dalj časa prisotnega pritiska ali strižnih sil. Redkeje se pojavijo zaradi neprimernih medicinskih pripomočkov kot so proteze in kompresijski povoji.

Pri neznačilnem kliničnem izgledu kroničnih razjed je potrebno upoštevati zelo široko paleto možnih vzrokov in opraviti ustrezne preiskave. Redki vzroki za kronične razjede so vaskulitisi, okužbe, kožni tumorji, poškodbe in kirurški posegi, zdravila za redčenje krvi in citostatiki, pa tudi nekatere presnovne, krvne, kožne, nevrološke in genetske bolezni.

Kožne razjede se lahko pojavijo tudi pri kroničnem otekanju nog

Oteklino nog predstavlja povečana količina medcelične tekočine (limfe), pri dolgotrajnem otekanju pa se razraste tudi vezivno in maščobno tkivo. Posledično se poveča razdalja med kapilarami in kožnimi celicami, ki so slabše oskrbljene s kisikom in hranili, zato začne koža propadati. Značilne so drobne plitke razjede z močnim izločanjem limfne tekočine, ki se lahko v primeru nezdravljene otekline močno povečajo in poglobijo.

Najpogostejši vzroki za otekline nog so vensko popuščanje in bolezni limfnih žil, ki se največkrat pojavijo po zdravljenju raka (operaciji ali obsevanju), drugih kirurških posegih, šenih in poškodbah. Neredko povzročajo kronične otekline nog tudi bolezni notranjih organov: srčno popuščanje, bolezni jeter, ledvic, črevesja in ščitnice. Ob epidemiji debelosti opažamo tudi vse več bolnikov z oteklinami nog, ki po izgubi presežka kilogramov same izzvenijo.

Zdravljenje oteklin poleg odstranitve vzroka neobhodno zahteva dvig nog med počitkom in kompresijsko povijanje nog, po čemer tudi razjede hitro zacelijo.

Zdravljenje kroničnih razjed

Za zdravljenje je ključna ugotovitev in odstranitev vzroka za nastanek kronične razjede. V primeru arterijske razjede je potrebno razširiti zožene aterije z znotrajžilnim posegom ali narediti kirurški žilni obvod. Pri venskih razjedah je potrebno zmanjšati zastajanje krvi v razširjenih venah, zato se okončine povija s kompresijskimi povoji in/ali odstrani obolele vene s kirurškim ali znotrajžilnim posegom. Pri diabetični razjedi in razjedi zaradi pritiska je ključno razbremenjevanje mesta razjede ter optimalno zdravljenje sladkorne bolezni in podhranjenosti. Pri vseh bolnikih s kroničnimi razjedami je potrebno zdravljenje morebitne slabokrvnosti, pomanjkanja beljakovin in okužbe. Nikakor ne smemo pozabiti na zdravljenje bolečine, ki je lahko različno močna. Bolniki s kroničnimi razjedami so zaradi bolečin in dolgotrajnega ter težavnega zdravljenja pogosto nespeči in depresivni, zato potrebujejo psihološko podporo in ustrezna zdravila.

Lokalno zdravljenje kroničnih razjed izvajamo sistematično. Pričnemo s standardnim zdravljenjem, če to ne zadošča, pa se poslužujemo dodatnih metod. Ob vsakem prevezu kronično razjedo najprej umijemo. Zadošča mlačna voda iz pipe ter običajno milo. Odstraniti je potrebno vso odmrlo tkivo in ostanke mazil ter starih oblog za celjenje. Kožo okrog razjede zaščitimo s kremo. Na razjedo položimo sodobno oblogo za celjenje, ki vzdržuje primerno vlažnost in s tem pospešuje celjenje ter omogoča redkejše in manj boleče preveze. V primeru bakterijske okužbe so potrebni pogostejši (vsakodnevni) prevezi ter zdravljenje z lokalnimi razkužili (antiseptiki) in po presoji s sistemskimi antibiotiki. Morebitno oteklino je potrebno sočasno zdraviti s kompresijskimi povoji.

V kolikor kronična razjeda po standardnem zdravljenju ne zaceli, se poslužujemo različnih dodatnih metod kot so lokalni podtlak in kirurški presadki kože. V specializiranih centrih se uporablja tudi hiperbarični kisik, trombocitno plazmo, svetlobno terapijo, nadomestke kože in druge metode za vzpodbujanje celjenja kroničnih razjed.

Enako pomembno kot strokovno zdravljenje kroničnih razjed je aktivno sodelovanje bolnika in svojcev pri zdravljenju: upoštevanje navodil o lokalnem zdravljenju, morebitna dieta, vsakodnevna telesna dejavnost, prenehanje kajenja ter zdravljenje pridruženih bolezni.

Sodobne raziskave zdravstvene ekonomike kažejo, da je smiselno kronične razjede čimbolj zgodaj zdraviti z učinkovitimi, četudi dražjimi metodami. Na ta način razjede hitreje zacelijo, preprečijo se zapleti (večanje razjede, vnetja, okužbe, hospitalizacije, itd), bolnikom in svojcem pa se prej povrne močno okrnjeno kakovost življenja zaradi prisotne razjede. Hitrejša zacelitev kroničnih razjed tudi zmanjša celokupne stroške zdravljenja.

Kateri dejavniki vplivajo na celjenje?

Na zapleten proces celjenja lahko vplivajo številni lokalni in sistemski dejavniki. Za zacelitev razjede je potreben nemoten dotok kisika in hranil v tkivo ter pravilen imunski odziv telesa. Potrebna je odsotnost motečih dejavnikov kot so mrtvine, probilen izloček, okužba in mehanski pritisk na razjedo. Najpogostejši dejavnik upočasnjenega celjenja je bakterijska okužba, ki se razvije zaradi prekomernega razrasta mikrobov v razjedi in nezadostnega imunskega odziva telesa. K okužbi neredko pripomore nezadostno čiščenje razjede, saj odmrlo tkivo, ostanki mazil ter oblog predstavljajo dobro gojišče za bakterije. Pomemben dejavnik je tudi premajhen dotok kisika v tkivo zaradi zoženih arterij, slabokrvnosti, kajenja ali nezdravljene otekline. Proces celjenje je precej upočasnjen pri starostnikih, bolnikih s sladkorno boleznijo, imunsko oslabelostjo in drugimi kroničnimi obolenji. Celjenje zavirajo določena zdravila za redčenje krvi, kortikosteroidi in citostatiki. Vemo, da tudi kroničen psihofizičen stres preko psihonevroimunoloških povezav zavira celjenje. Zaviralni dejavnik celjenja je tudi podhranjenost – pomanjkanje kalorij in beljakovin – ali le mikrohranil kot so vitamin C, železo, cink in drugi.

Kako preprečujemo kronične razjede?

Ker je večina kroničnih razjed posledica bolezni sodobnega časa, je za preprečevanje najpomembnejši aktiven življenjski slog z vsakodnevno raznoliko fizično aktivnostjo (nordijska hoja, tek, plavanje, kolesarjenje, joga itd.), kakovostno prehrano, ki ne presega kaloričnih potreb in izogibanje razvadam kot so kajenje in prekomerno uživanje alkohola. Tako lahko upočasnimo vensko popuščanje in aterosklerozo ter preprečimo sladkorno bolezen in druge bolezni metaboličnega sindroma, ki vodijo v venske, arterijske in diabetične razjede. Z zdravim življenjskim slogom tudi preprečimo srčnožilne, rakaste in druge bolezni, ki pogosto privedejo do nepokretnosti, ki je dejavnik tveganja za razjede zaradi pritiska. Redna nošnja elastičnih medicinskih nogavic in kirurško odstranjevanje varic lahko prepreči ponovno vensko razjedo. Zdravljenje povišanih vrednosti krvnih maščob, sladkorja in pritiska ter redno samopregledovanje in pravilna nega diabetičnega stopala bi lahko preprečilo razvoj marsikatere arterijske in diabetične razjede. V bolnišnicah in drugih ustanovah, kjer se obravnavajo nepokretni bolniki je možno z ustreznim razbremenjevanjem in zaščito kritičnih mest ter prehransko podporo do neke mere preprečiti razjede zaradi pritiska.

NAŠE STORITVE:

  • Koprivnica
  • Srbečica kože
  • Izpadanje las
  • Okužbe kože: moluski, navadne in anogenitalne bradavice, herpesi, bakterijske  in glivične okužbe kože ter nohtov
  • Vensko popuščanje
  • Kožne razjede
  • Dermatoskopija kožnih sprememb in zgodnje odkrivanje kožnega raka
  • Odstranjevanje manjših motečih kožnih izrastkov in bradavic
neostrata podmeni

KEMIČNI PILING

Rozacea

ROZACEA

Dermatitisi

DERMATITISI

Akne

AKNE

Koprivnica

KOPRIVNICA

scrbecica koze

SRBEČICA KOŽE

luskavica

LUSKAVICA

herpes

OKUŽBE KOŽE

vensko popuscanje

VENSKO POPUŠČANJE

izguba las

IZPADANJE LAS

dermatlogija rak

DERMATOSKOPIJA KOŽNIH SPREMEMB

odstranjevanje bradavic

ODSTRANJEVANJE KOŽNIH IZRASTKOV

kozne razjede

KOŽNE RAZJEDE

Pravi izbor za pregled pri specialistu je Medicinsko alternativni center SANUS STATERA.

V našem medicinsko alternativnem centru vam bomo na prvem brezplačnem pregledu svetovali glede zdravljenja, naše storitve pa obsegajo tudi estetsko zobozdravstvo, po katerem je vse več povpraševanja, oralno kirurgijo in implantologijo. Na prvem pregledu pogledamo stanje vaših zob in vam predstavimo možnosti glede na obstoječa dejstva.

Profesionalno in hitro zdravljenje

V naši ordinaciji boste deležni strokovne obravnave, obiščete pa nas lahko zaradi različnih težav z zobmi. Glede na rentgenski posnetek se odločimo za način zdravljenja, predviden čas in finančni strošek. Puljenje zoba je pri nas hitro in enostavno, saj imamo veliko izkušenj, zobne zalivke vam izdelamo iz vrhunskih materialov, izdelujemo tudi zobne inleje ter vgrajujemo implantate. Implantat je idealna rešitev, še zlasti, če vam manjka sprednji zob, naše zobozdravstvo pa obsega tudi izdelavo zobnih protez.

Ustna higiena je zapoved številka ena!

Preventivno vam dober ustni higienik lahko prepreči marsikatero nevšečnost, kot so karies, vnetje obzobnih tkiv in dlesni. Skrb za ustno higieno je nekaj, kar se morate naučiti, saj si večina ljudi redno umiva zobe in ima kljub temu omenjene težave. Pri nas vam bomo pokazali, kako poskrbeti za ustrezno higieno vaših zob, ter vam pokazali ustrezne pripomočke, s katerimi bo čiščenje res temeljito. Poleg naštetega vam očistimo zobni kamen ter vam s peskanjem odstranimo površinsko obarvanje zob.

Estetsko zobozdravstvo

Naša osnovna naloga je izvajanje nadstandardnih in najkakovostnejših storitev, zato lahko z gotovostjo trdimo, da smo v samem vrhu tudi pri izvajanju estetskih storitev v zobozdravstvu. Ne glede na to, ali imate zdravstvene težave v ustni votlini, ali želite le lepši videz vaših zob, smo pri nas strokovnjaki, ki vam z veseljem, predvsem pa s strokovnostjo znamo svetovati in izvršiti storitve, s katerimi boste zadovoljni. Zobje pa so področje, ki ga ne gre zaupati vsakomur, saj lahko nekvalitetne storitve povsem pokvarijo vaš videz ter povzročijo težave, ki vam povzročijo dolgotrajno in mukotrpno zdravljenje. Zobozdravstvo pri nas obsega vse od beljenja zob do izdelave zobnih kron, implantatov ter zobnih protez.

Naročite se na brezplačni pregled

Če imate kakršne koli težave, ne čakajte na bolečino, ampak se naročite na brezplačni pregled, kjer boste dobili vse informacije, kakšne so možnosti zdravljenja in kaj je tisto, kar je za vas najbolj primerno in izvedljivo. Na rentgenskem slikanju, ki ga prav tako opravljano v našem centru, bomo pridobili vse informacije o stanju v vaši ustni votlini, po strokovnem pregledu pa vam bomo tudi svetovali, kakšne možnosti imate.

Tudi če se bojite zobozdravnika, naj vas potolažimo, saj boste pri nas strah zagotovo izgubili, saj postopke opravimo hitro, učinkovito in, kar je najpomembnejše, brez bolečin. Zobozdravstvo je pač področje, ki povzroča nemalo strahu med pacienti, vendar glede na dosedanje izkušnje lahko zagotovimo, da strah postopoma popolnoma izgine, storitve pa so opravljene na najvišjem nivoju in zadovoljstvo je zagotovljeno. Na prvem pregledu pa bomo izdelali tudi finančni načrt, kaj lahko pričakujete in vam hkrati ponudili več možnosti za rešitev vaših težav in vam s tem ponudili možnost, da boste izbrali tisto, kar je za vas sprejemljivo. Vrhunski strokovnjaki in najboljši materiali pa so v našem centru tako ali tako obvezna oprema.

Nudimo možnost plačila na obroke z Diners kartico ter z ostalimi kreditnimi karticami.

Cenik naših zobozdravstvenih storitev:

Storitev
Cena v EUR
STOMATOLOŠKI PRVI PREGLED brezplačno
ZOBNE PREVLEKE od 200,00
BELJENJE ZOB od 180,00
ZOBNE ZALIVKE od 45,00
ČIŠČENJE ZOBNEGA KAMNA S PESKANJEM 70
IMPLANTATI od 450
Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.