Scroll Top

Kolonoskopija v medicinskem centru Sanus Statera

Kolonoskopija v medicinskem centru Sanus Statera

Kolonoskopijo veliko ljudi povezuje z neprijetnimi občutki in s strahom.

V našem medicinskem centru, Sanus Statera smo s sodobno opremo in personaliziranim pristopom, ta strah in neprijetnost zmanjšali na praktično nič.

Po zadnjih podatkih ima trenutno 40% odraslih težave v gastro-prebavnem traktu.

KOMU JE KOLONOSKOPIJA NAMENJENA?

Kolonoskopija se priporoča pri ljudeh, ki imajo težave z bolečinami v trebuhu, opažajo spremenjen ritem odvajanja blata, pri samem odvajanju blata opažajo krvave sledove, odvajajo več krat nekontrolirano, so slabokrvni, imajo v družini člane, ki so imeli raka na debelem črevesju.

KAKO SE NA KOLONOSKOPIJO PRIPRAVIMO?

Da lahko kolonoskopijo varno in učinkovito opravimo je pomembna dobra priprava črevesa. Izrednega pomena je, da bolnik pred preiskavo upošteva navodila, ki jih prejme z naše strani in črevo ustrezno pripravi.

Uporabljajo se purgativi, ki povzročijo umetno nastalo drisko in tako črevo pripravijo na pregled. Vsak bolnik pred pregledom pridobi pisna navodila, kako se pripraviti.

Pred vsako preiskavo opravimo personaliziran pogovor z vsakim bolnikom glede njegovih težav in redne terapije. Pomembno je, da nam zaupate ali uživate zdravila proti strjevanju krvi, saj zdravila kot so zdravila za sladkorno bolezen, zdravila za pomiritev in živčne bolezni lahko vplivajo na sam potek preiskave.

KAJ JE ANALGOSEDACIJA?

Ker so endoskopske preiskave neprijetne, lahko sam potek preiskave omilimo z analgosedacijo.

Analgosedacijo priporočamo ljudem, ki jih je strah preiskave, so imeli v preteklosti negativno izkušnjo pri sami preiskavi ali pa so imeli kirurške posege v trebuhu.

Analgosedacija pomeni, da preiskovancu v žilo vbrizgamo zdravila za pomiritev in proti bolečinam. Med analgosedacijo je preiskovanec omotičen in pospan. Redno merimo vitalne znake kot so pulz in krvni tlak, ter vsebnost kisika v krvi.

Po končani preiskavi preiskovanec ostane še eno uro v naši ustanovi v sobi za prebujanje. 24 ur po posegu odsvetujemo vožnjo avtomobila ter podpisovanja pomembnih dokumentov. Pomembno je, da ima vsak preiskovanec, ki poseg opravlja v analgosedaciji s seboj spremstvo.

KAKO DO KOLONOSKOPIJE BREZ NEPRIJETNOSTI?

Pri Sanus Statera se lahko pohvalimo z najsodobnejšo opremo, ki pripomore k zmanjšanju nelagodja samih preiskav in dviguje kvaliteto preiskave z boljšo detekcijo neoplastičnih rašč.

Uporabljamo predvsem dva sistema. Prvi je navigacijski sistem ScopeGuide in pa uporabo umetne inteligence pri prepoznavanju polipov.

ScopeGuide je navigacijski sistem, ki s pomočjo radijskih valov zaznava in sporoča položaj endoskopa. Črevo je zavito in ga je potrebno med samo preiskavo ravnati. Z uporabo navigacijskega sistema, lahko hitreje razrešimo zanke in črevo zravnamo in s tem zelo pripomoremo k zmanjšanju nelagodja pri sami preiskavi.

Umetna inteligenca je novodobni pripomoček, ki ga uporabljamo pri prepoznavi neoplastičnih rašč v gastroenterologiji.

V samem postopku učenja umetne inteligence je bilo predstavljenih več kot sto tisoč fotografij neoplastičnih rašč. Ob počasnem izvleku endoskopa, umetni inteligenci prikazujemo črevo in njegovo sluznico. Določene spremembe so lahko zelo subtilne in jih zlahka spregledamo.

Z uporabo umetne inteligence nas le ta opozori na določena področja, ki zahtevajo našo večjo pozornost. Dokončna odločitev ali gre dejansko za neoplastično raščo ali ne pa je seveda na zdravniku.

KAKŠEN JE POSTOPEK PO KOLONOskoPIJI?

Po preiskavi kolonoskopije bolniki zapustijo naš center in lahko nadaljujejo z normalnimi življenskimi aktivnostmi. V primeru, da posebnih najdb nismo našli, posebno ukrepanje ni potrebno. V primeru pa, da smo odstranili določene polipe ali našli patološke spremembe te največkrat pošljemo pod mikroskop za nadaljne preiskave. V roku 14 dni bolniki ponovno prejmejo z naše strani odgovor, kjer so zapisana nadaljna navodila glede kontrole in ali so potrebni dodatni ukrepi.

Kako do kolonoskopije - brez čakalnih vrst in s človeškim odnosom, ki je ključen pri takšnih delikatnih pregledih?

Kolonoskopija v medicinskem centru Sanus statera je skoraj brez čakalnih vrst, sam pregled pa je vedno narejen na najvišji možni ravni.

Se pa zavedamo, da ima morda kdo pri takšnih težavah – pred samim pregledom – še kakšno vprašanje.

Zato je najbolje, da oddate popolnoma neobvezujoče povpraševanje, nato pa vas bomo v najkrajšem možnem času poklicali iz Sanusa Statere ter vam odgovorili na vsa morebitna vprašanja.

Če boste želeli, pa boste skupaj na klicu tudi rezervirali termin za sam pregled in ravno tako uskladili vse detajle.

Neobvezujoče povpraševanje oddate tako, da kliknite na spodnji gumb in na naslednji strani izpolnite preprost obrazec…

KAJ O MEDICINSKEM CENTRU
sanus statera PRAVIJO PACIENTI

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.