Scroll Top

Nega kože pozimi

sunblock-1461397_1280

Nega kože pozimi

 

Kako vplivata mraz in suhi zrak na kožo?

Ko se zunanje temperature znižajo in pričnemo uporabljati centralno ogrevanje, postane zrak v bivanjskih prostorih suh. Zaradi tega se okvari tanek zaščitni sloj maščob na površini kože, kar privede do pospešenega izhlapevanja vode.  Koža se prične sušiti, luščiti in pokati, lahko se celo vname (zimski ali asteatotični ekcem, eczema craquelle). Suh zrak povzroča občutek suhe in zategnjene kože, ki lahko srbi, peče in boli. Pride lahko tudi do poslabšanja kožnih bolezni kot so atopijski in seboroični dermatitis ter luskavica.

 

Kako negovati kožo pozimi?

Vroča kopel ali tuširanje prijetno ogrejeta in pomirita naše telo ob koncu zmrzlega zimskega dne, vendar povzročita tudi izsušitev kože. Zato se raje poslužujte kratkega petminutnega tuširanja z mlačno vodo. Uporabite blago milo brez dišav z dodatki maščob (npr. olivno,  mandljevo, kokosovo olje ali kakavovo maslo) v trdi ali tekoči obliki. Primerne so tudi kopeli z dodatki olj ali ovsa. Po tuširanju ali kopanju kože ne drgnite z brisačo, ampak jo le nežno popivnajte. Na še vlažno kožo nanesite negovalni losjon, ki naj vsebuje pomirjujoče ceramide, holesterol in stearinsko kislino za občutljivo kožo ali sečnino (ureo), mlečno kislino in vazelin za zelo suho kožo. Tovrstni negovalni preparati učinkovito zaščitijo kožo pred izgubo vlage. Izogibajte se agresivni kozmetiki, ki vsebuje alkohol, številne dišaev in konzervanse.

 

Vir slike: Pixabay

Koža obraza potrebuje drugačno nego kot vaše telo. Izberite nekomedogeno vlažilno kremo, ki vam ne bo zaprla por in povzročila aken. Negovalne kreme z dodatki olj bodo pri nizki stopnji vlažnosti zraka bolje zadržale vlago v koži. Preden se odpravite na sonce, uporabite širokospektralno UV zaščitno kremo s SPF 30 ali več.

 

Kaj še lahko naredite za zdravo kožo pozimi?

Na vetru in mrazu si izpostavljeno kožo ustnic, obraza in rok zaščitite s kapo,  šalom in rokavicami. V bivanjskih prostorih vzdržujte temperaturo zraka okrog 20 °C in vlažnost 45-55 % (uporabite lahko vlažilec zraka). Na ta način bodo tudi vaša koža in lasje iz zraka vsrkali več vlage in posledično boste imeli manj težav.

Imate težave s kožo? Naročite se na pregled v naši dermatološki ambulanti!

 

 

 

 

 

 

 

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.