Scroll Top

Kako torakalna kirurgija pomaga tudi pri izboljšanju samopodobe?

Torakalna kirurgija je veja medicine, ki mnogim ni dobro poznana, kljub temu, da torakalni kirurgi operiramo številna rakasta obolenja, obolenja s funkcionalnimi motnjami in obolenja, ki lahko vplivajo na samopodobo in kvaliteto življenja. 

Prav zato sem se odločil napisati tale članek, v katerem vam opišem:

Preden pa nadaljujem,
naj se vam na hitro predstavim...

Moje ime je Damjan Vidovič, dr. med. specialist torakalne kirurgije. S področja torakalne kirurgije sem opravil specialistični izpit leta 2007 in postal prvi zdravnik v Sloveniji, ki je pridobil naziv specialist torakalne kirurgije.

 

Na tem področju izvajam operativne posege, s poudarkom na korekcijah prirojenih deformacij prsnega koša, ki se izvajajo na minimalno invazivni kirurški način.

Za svoje raziskovalno delo sem prejel v času študija Prešernovo nagrado, poleg kliničnega dela pa sodelujem tudi v pedagoškem procesu Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Zdaj pa se vrnimo na glavno tematiko tega članka…

Kaj je torakalna kirurgija
& katera obolenja zdravi?

Kaj je torakalna kirurgija & katera obolenja zdravi?

Torakalna kirurgija je področje kirurgije, ki se ukvarja z zdravljenjem obolenj in poškodb prsnega koša, vključno z operacijami pljuč, požiralnika, bolezenskih sprememb v medpljučju in trebušne prepone.

Najpogostejša obolenja, ki jih zdravi torakalna kirurgija, so bolezni pljuč, kot so:

Pod okrilje torakalne kirurgije spadajo tudi poškodbe prsnega koša in prirojene deformacije sprednje stene prsnega koša, kot so:

Več o prekomernem znojenju

Prekomerno znojenje (hiperhidroza) je redko in zelo neprijetno obolenje. 

Hiperhidroza nastane kot posledica povečanega izločanja znojnic na dlaneh, podplatih, pazduhah ali obrazu. Stanje pogosto spremlja tudi zardevanje obraza, za to stanje je odgovorno simpatično živčevje.

Bolnike, ki se soočajo z prekomernim potenjem in znojenjem, lahko to močno ovira v vsakdanjem življenju, tako poklicnem kot zasebnem, pogosto jim povzroča neprijetne situacije. Z omenjenimi težavam se srečujejo predvsem mlajši ljudje.

Bolnikom s tovrstnimi težavami lahko pomagamo z operativnim posegom, imenomvanim torakoskopska simpatektomija, ki se prav tako izvaja na minimalno invaziven kirurški način. Pri posegu prekinemo simpatično živčno nitje, učinek je takoj opazen. Rezultati omenjenih posegov so odlični, bolniki se hitro vrnejo v domače in službeno okolje s suhimi dlanmi.

Vse o vdrtem prsnem košu…

Prsni koš je sestavljen iz prsnice, reber ter prsnih vretenc in s tem služi kot ogrodje in zaščita za srce, pljuča in ostale organi. Mišice prsnega koša sodelujejo pri dihanju.

Deformacije prsne stene so večinoma prirojene ter se lahko z rastjo večajo oziroma postanejo izrazitejše. Pridobljene deformacije so posledica bolezenskih stanj ali poškodb same stene v kateremkoli obdobju življenja.

Najpogostejša takšna deformacija je vdrt prsni koš, ki se pogosteje pojavi pri dečkih, lahko pa je prisotna tudi družinska obremenjenost. Sama deformacija je lahko simetrična ali pa je vdolbina asimetrična glede na lego – položaj prsnice.

Redkejša deformacija je izbočen prsni koš, možne pa so tudi ostale asimetrije stene prsnega koša.

Vdrti prsni koš lahko vodi tudi v zdravstvene probleme…

V času hitre rasti deformacija postane še bolj izrazita oziroma vidna, s tem se pojavi psihična obremenjenost zaradi samega izgleda. Sicer lahko deformacija povzroča zdravstvene težave kot so:

Vpliv vdrtega prsnega koša na samopodobo…

Pride do izraza pri otrocih oziroma mladostnikih v obdobju odraščanja. Takrat so bolj dovzetni za mnenja sovrstnikov, sovrstniki pa pogosto niso pazljivi s svojimi besedami in dejanji. Otroci z prirojenimi deformacijami prekrivajo svoje stanje pred vrstniki in starši, izogibajo se aktivnostim, kjer bi morali sleči majico (plavanje, garderoba…), zaradi prikrivanja deformacije imajo slabo držo – sključena ramena, ukrivljenost hrbtenice…

To lahko vodi v dolgotrajne probleme s samopodobo, ki se kažejo v vseh aspektih življenja in lahko močno poslabšajo kvaliteto življenja.

Prav zato je ključno, da se teh potencialnih posledic zavedamo, stanje pa odpravimo čim prej.

Na srečo je to v večini primerov rešljivo že z minimalno invazivnim posegom – korelacija z vstavitvijo podporne plošče.

Če imate vi, ali kdo od vaših bližnjih tovrstne težave, bi VAM PRIPOROČAL AMBULANTNI PREGLED…

Z bolnikom in svojci najprej opravim razgovor, s katerim pridobim podatke o začetku opažanja deformacije, splošne zmogljivosti bolnika, težave bolnika, prisotnost deformacij prsnega koša v družini. Pomembni so podatki o jemanju zdravil ter znanih alergijah na zdravila.

Klinični pregled bolnika poda informacije o vrsti deformacije, izraženosti deformacije, asimetriji deformacije, razvitosti mišic prsnega koša, prisotnosti slabe drže. Izmerim tudi določene parametre, ki so potrebni za kirurško korekcijo.

Na podlagi pogovora in kliničnega pregleda določim nadaljnje potrebne korake za odločitev za operativno korekcijo, ki vključujejo diagnostične preiskave:

Diagnostične preiskave niso vštete v ceno pregleda.

Če operativna korekcija še ne pride v poštev oziroma se bolnik za njo ne odloči, podam ustrezna navodila in predvidim čas nadalnje kontrole.

Kako lahko pridete do pregleda brez čakalnih vrst in s človeškim odnosom?

Ker so čakalne vrste za tovrstne preglede zelo dolge, bolniki in njihovi starši pa pogosto zelo zaskrbljeni, vam prihajam naproti.

Odločil sem se za sodelovanje z zasebnim medicinskim centrom Sanus Statera v Mariboru, kjer lahko v kratkem času opravite pregled. Skupaj z ekipo Sanus Statera poskrbimo za strokovnost in človeški odnos, ki sta ključna v takšnih pomembnih zadevah.

Seveda skok preko čakalnih vrst in tako vrhunska storitev, kot jo ponujamo pri nas, pomenita, da je pregled samoplačniški. 

Njegova cena je odvisna od obsega težav in drugih pridruženih diagnostičnih postopkov, začne pa se že pri 90 evrih. Ne glede na to, pa cena – v primerjavi z rešitvami, ki jih ponuja – predstavlja zelo majhen finančni vložek z vaše strani. 

Zdravje je neprecenljivo in vsaka odločitev, ki vam pomaga do boljšega počutja, nosi neskončno vrednost.

Če se želite naročiti na pregled pri nas, kliknite na gumb nekaj vrstic nižje in izpolnite obrazec na naslednji strani.

Po oddanem obrazcu, vas bomo v najkrajšem možnem času poklicali in z vami uskladil termin vašega pregleda.

Veselim se, da vam bomo lahko pomagali!

Damjan Vidovič, dr. med. specialist torakalne kirurgije

KAJ O MEDICINSKEM CENTRU
sanus statera PRAVIJO PACIENTI

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.