Scroll Top

Cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti Covid-19

Epidemiji Covid-19 še kar ni videti konca, zato je še toliko bolj pomembno, da smo odgovorni do sebe in drugih – predvsem z doslednim upoštevanjem ukrepov in pristopom k cepljenju proti Covid-19. V našem medicinskem centru je odslej na voljo tudi cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti Covid-19, zato lepo vabljeni, da nas kontaktirate in se prijavite na poživitveni odmerek cepiva.

Poživitveni odmerek cepiva proti Covid-19 je odmerek, ki ga cepljena oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja. Poživitveni odmerek cepiva proti Covid-19 podaljšuje zaščito po osnovnem cepljenju.

Komu se priporoča poživitveni odmerek?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) cepljenje s poživitvenim odmerkom proti Covid-19 svetujejo vsem:

 • oskrbovancem domov starejših občanov in drugih socialnovarstvenih zavodov,
 • osebam, starejšim od 50 let,
 • ranljivim kroničnim bolnikom – ne glede na njihovo starost,
 • družinskim članom imunsko oslabljenih oseb,
 • osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo ter
 • osebam, ki so osnovno cepljenje proti Covid-19 opravile z vektorskimi cepivi (Vaxzevria (AstraZeneca) in Janssen (Johnson&Johnson).

Naj omenimo še, da je s poživitvenim odmerkom možno cepljenje proti Covid-19 tudi za vse ostale odrasle osebe, starejše od 18 let. Na drugi strani pa osebe, ki so že prebolele Covid-19 in so polno cepljene, poživitvenega odmerka ne potrebujejo.

Kdaj po poživitveni odmerek cepiva proti Covid-19?

V primeru, da ste polno cepljeni z mRNA cepivi ali z »mešano shemo« (Vaxzevria in mRNA cepivo), naj bo razmik med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom vsaj pol leta (6 mesecev). V primeru, da ste osnovno cepljenje opravili z vektorskim cepivom, je priporočljiv presledek med osnovnim in poživitvenim odmerkom vsaj dva meseca.

Za poživitven odmerek se v Sloveniji praviloma uporablja mRNA cepiva:

– Comirnaty (Pfizer/BioNTech) ali

– Spikevax (Moderna) – le za osebe, starejše od 30 let.

Spodbujamo vas, da pristopite k poživitvenemu cepljenju proti Covid-19 in naredite še en dodaten korak k še boljši zaščiti sebe ter vaših bližnjih.

Kontaktirajte nas in se naročite na poživitveni odmerek cepiva proti Covid-19.

  Izberi storitev

  Preventivni zdravniški pregledFiziologija delaMenedžerski pregledPrva pomočPregled športnikovPromocija zdravjaBolezni ščitniceUltrazvok ožiljaUltrazvok trebuhaUltrazvočna diagnostikaGinekologijaKardiologijaDermatologijaUrologijaNevrološka ambulantaFizikalna in rehabilitacijska medicinaLaboratorijske storitveKolonoskopijaGastroskopijaDrugo

  Nastavitve zasebnosti
  Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.