Scroll Top

Ali imate težave s hormoni, pa se jih mogoče sploh ne zavedate?

Ali veste, kaj imajo skupnega (na videz nedolžno) slabo razpoloženje, utrujenost, povečan apetit, prekomerna poraščenost, lomljive kosti, težave z erekcijo, debelost in sladkorna bolezen?

Prav vsi (in mnogi drugi) so lahko posledica hormonskih motenj, čeprav se veliko ljudi tega sploh ne zaveda.

Pravzaprav lahko moteno delovanje endokrinih žlez, ki proizvajajo hormone, in je njihovo delovanje tesno povezano z vsemi organskimi sistemi, privede do velikega števila različnih bolezni, s katerimi se sooča tudi mnogo Slovenk in Slovencev.

Mnoge od bolezni, povezane s hormoni, predstavljajo pomemben vzrok zbolevnosti in smrtnosti.

Hormoni vplivajo na ogromno različnih procesov v telesu, zato se simptomi lahko zelo razlikujejo in je diagnoza bolezni velikokrat otežena in (pre)pozna.

Tako je pomembno, da razumemo funkcijo različnih hormonov in v primeru težav preverimo, ali je z njimi vse v redu.

Prej kot prepoznamo motnje in bolezni, lažje in učinkovitejše je lahko zdravljenje.

S tem se ukvarja endokrinologija.

Da bi vam to vejo medicine bolje predstavil, sem se odločil spisati tale članek.

V njem boste izvedeli:

Preden pa gremo na vsebino, naj se vam predstavim...

Sem dr. Mitja Krajnc, dr. med., spec. interne medicine, z oddelka za endokrinologijo in diabetologijo UKC Maribor. Skoraj 20 let delam na bolnišničnem oddelku in v ambulanti z najbolj kompleksnimi bolniki na področju endokrinologije in diabetologije.

Sodelujem tudi z Medicinsko fakulteto Univerze v Mariboru, kjer za študente medicine vodim predavanja, seminarje in vaje. Vključen sem v različne lokalne in mednarodne študije z omenjenega področja.

Ker je endokrinologov v Sloveniji premalo in so čakalne dobe dolge, sem se odločil sodelovati tudi z Medicinskim centrom Sanus Statera v Mariboru, ki omogoča kakovostno, strokovno in prijazno obravnavo bolnikov.

Kaj je endokrinologija
in s čem točno se ukvarja?

Endokrinologija je veja interne medicine, ki se ukvarja z raziskovanjem, diagnosticiranjem in zdravljenjem endokrinih žlez (žlez z notranjim izločanjem) in hormonov, ki jih proizvajajo.

Glavne žleze so hipofiza, ščitnica, nadledvični žlezi, obščitnice, trebušna slinavka, jajčniki pri ženskah in moda pri moških. S časom se je področje razširilo z odkritjem hormonov, ki jih izločajo nežlezni organi (možgani, prebavila, mišičnokostni sistem, maščevje), vključuje pa tudi kostne bolezni (kot je osteoporoza).

Endokrini sistem se tesno povezuje in sodeluje z drugimi sistemi v telesu. Skupno delovanje omogoča ohranjanje stanja ravnovesja v telesu, imenovanega homeostaza.

Hormoni so biološke snovi, ki sprožijo odzive v celicah in uravnavajo fiziološke procese, kot so rast, razvoj, presnova, reprodukcija, stresni in imunski odziv…

Najbolj znani hormoni so:

Endokrinologi se ukvarjamo s stanji, ki so povezana s presežkom ali pomanjkanjem hormonov oz. njihovega delovanja. Diabetologi se podrobno ukvarjamo s sladkorno boleznijo.

Pogosta stanja in bolezni, ki sodijo v naše področje, so naslednja:

Kateri so simptomi in znaki pogostejših endokrinoloških motenj?

Iskreno…

Simptomov in znakov, ki lahko kažejo na hormonske motnje, je zelo veliko in so različno hudo izraženi.

Kot sem omenil, so hormoni pomembni pri uravnavanju zelo različnih življenjskih funkcij.

Med pogostejšimi so:

Rad pa bi opozoril, da prisotnost posameznih simptomov ali znakov še ne pomeni, da imate endokrinološko obolenje, ampak je vzrok pogosto drugje.

Zato je pomembno, da se opravijo dodatni pregledi in diagnostika, ki lahko potrdi ali ovrže endokrinološko motnjo. 

V endokrinologiji imajo ključno vlogo hormonske preiskave, po potrebi pa tudi slikovne preiskave.

Zakaj se je dobro odločiti za endokrinološki pregled?

Smiselno je, da se morebitne motnje odkrijejo hitro, preden se razvijejo dodatni zapleti ali se zdravje še dodatno poslabša.

Če tako npr. sladkorno bolezen ali debelost zdravimo hitro, ne pride do zapletov, kot so srčno-žilne bolezni, okvare mrežnice in ledvic…

S pravočasnim odkritjem in zdravljenjem lahko bistveno izboljšamo kakovost vašega življenja, včasih pa tudi podaljšamo ali v primeru najresnejših bolezni celo rešimo življenje.

Tudi če ne odkrijemo endokrinološkega vzroka težavam, vsaj veste, da hormoni normalno delujejo in je vzrok potrebno iskati drugje.

Kako izgleda endokrinološki pregled pri zdravniku?

Prvi endokrinološki pregled je neboleč in navadno traja do 30 minut, zato ni nobenega razloga za strah.

Pregled obsega poglobljen pogovor z zdravnikom, razširjen internistični pregled s poudarkom na ugotovitvah, povezanih z endokrinološkimi stanji, ter oceno in razlago dostopnih laboratorijskih, slikovnih in drugih preiskav.

Na začetku se podrobno pogovorimo o družinskih in dosedanjih boleznih, še posebej podrobno pa o sedanjih težavah. Pomembni so tudi podatki o morebitnih zdravilih.

Razširjen pregled obsega predvsem oceno splošnega stanja, prehranjenosti, poraščenosti in sekundarnih spolnih znakov, krvnega tlaka in srčne frekvence, tipanje ščitnice, oceno pljuč, srca in trebuha, morebitnih oteklin in v nekaterih primerih tipanje dojk in mod.

Posebej smo pozorni na znake, ki so značilno povezani z endokrinološkimi boleznimi.

Na koncu endokrinološkega pregleda prejmete pisni izvid z mnenjem glede nadaljnje diagnostike in zdravljenja.

Pri diagnozi in spremljanju endokrinoloških bolezni in sladkorne bolezni imajo ključno vlogo laboratorijske in slikovne preiskave, ki jih je potrebno opraviti v različnem obsegu. Te niso vključene v ceno prvega pregleda in vam jih priporočim v pisnem izvidu.

Ob kontrolnem pregledu ocenimo dotedanje ugotovitve, morebitne spremembe stanja in dodatno opravljene laboratorijske, slikovne in druge preiskave.

Kontrolni pregled navadno traja do 15 minut.

Kako do endokrinološkega pregleda - brez čakalnih vrst in s človeškim odnosom?

Ker so endokrinološke bolezni pogoste in je njihovo pravočasno odkritje pomembno (tako glede kvalitete življenja kot preprečevanja zapletov) si želim, da bi bo endokrinološkega pregleda lahko prišli brez čakalnih vrst.

Te se žal zaradi pomanjkanja specialistov, prostorskih in finančnih razlogov, še posebej v severovzhodni Sloveniji, še nadalje daljšajo.

Zato sem se odločil za sodelovanje z zasebnim medicinskim centrom Sanus Statera v Mariboru.

Pregled bo narejen na najvišji strokovni ravni in skoraj brez čakalne dobe.

Z ekipo Sanus Statera smo ob strokovnosti posebej pozorni na človeški odnos, kar je oboje ključno pri tako pomembnih zadevah.

Seveda vrhunska obravnava brez čakalne dobe, kot jo ponujamo v Sanus Statera, pomeni, da je pregled samoplačniški.

Cena prvega endokrinološkega pregleda je 90 evrov, kar pa je pogosto v primerjavi z rešitvami, ki jih ponuja, majhen finančni vložek.

Zdravje je namreč neprecenljivo in ima lahko prava odločitev izredno vrednost.

Če se želite naročiti na pregled pri nas, kliknite na gumb nekaj vrstic nižje in izpolnite obrazec na naslednji strani.

Po oddaji obrazca vas bo v najkrajšem možnem času poklical nekdo iz naše ekipe in z vami uskladil termin pregleda.

Veselim se, da vam bomo lahko pomagali!

dr. Mitja Krajnc, dr. med., spec. int. med.

KAJ O MEDICINSKEM CENTRU
sanus statera PRAVIJO PACIENTI

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.