Scroll Top

EMG preiskava Maribor

EMG preiskava ali elektromiografija je poseben nevrofiziološki diagnostični postopek, s pomočjo katerega se zanesljivo ocenjuje delovanje perifernega živčnega sistema in mišic.

Gre za diagnostični postopek, ki specialistom nevrologom omogočajo kar najbolj zanesljivo določanje prisotnosti okvar perifernih živčnih celic ali nevronov (periferne nevropatije) ter bolezni mišic (miopatije) pri obravnavanem pacientu. Rezultati, ki jih ponudi EMG preiskava, lahko razkrijejo disfunkcijo živcev, mišično disfunkcijo ali težave s prenosom signala od živca do mišice.

Ker je zgodnje odkrivanje bolezni živčevja in mišic tisto najbolj ključno za uspešno zdravljenje, v zdravstvenem centru Sanus Statera svojim pacientom omogočamo tudi preiskavo EMG Maribor. Vaše zdravje je pri nas na prvem mestu, zato se vam skušamo približati tudi s hitro obravnavo in dostopnimi storitvami – tudi pri tako pomembni preiskavi, kot je EMG. Cena je namreč relativno ugodna, hkrati pa neprecenljiva za vaše zdravje.

Kako poteka EMG preiskava

Preiskava EMG Maribor, ki jo opravljamo v naši nevrološki ambulanti, je nadaljevanje kliničnega nevrološkega pregleda. Ključno vlogo pa odigra pri diagnosticiranju živčno-mišičnih obolenj. Preiskava poteka tako, da se na kožo nad živec ali mišico namesti posebne majhne površinske elektrode. Drugi način pa predvideva zabadanje igelne elektrode v mišico. Oba postopka merita električno aktivnost živcev in mišic.

emg preiskava maribor

Na podlagi dobljenih rezultatov nato specialist nevrolog sklepa, kako delujejo nevroni, ki oživčujejo mišico pacienta. Sama EMG preiskava pa je uporabna tudi za zelo natančno sklepanje, kako deluje sama mišica. Celoten postopek traja nekje med 15 in 30 minut, hkrati pa omogoča, da ga nevrolog sproti prilagaja temu, kar med pregledom ugotavlja.

Pred samo preiskavo je treba poudariti, da je morebiten strah popolnoma odveč – električna stimulacija je namreč za pacienta običajno neboleča, v minimalni meri je lahko le nekoliko neprijetna. Nekaj več neugodja in bolečine povzroči igelni pregled, zato se ga do neke mere sproti prilagaja pacientu in njegovim željam. Že kmalu po sami preiskavi se počutje normalizira, dolgotrajne posledice pa niso zaznane.

Ne odlašajte z obiskom specialista

Kadar govorimo o okvarah živčevja in mišic, se je treba zavedati, da lahko le z dovolj hitro diagnostiko težave tudi uspešno odpravimo. Zakaj? Tako živčevje kot mišice so zelo kompleksno zgrajeni organski sistemi v človekovem telesu, napredujoča bolezen pa največkrat povzroči ireverzibilne okvare. Zdravljenje v zgodnjih fazah tako prinaša kar najboljše rezultate.

Zato je dobro prepoznati prve znake, ki kažejo na morebitne disfunkcije v delovanju živcev ali mišic. Za preiskavo EMG Maribor se zato odločite ob pojavu naslednjih alarmantnih znakov:

  • mravljinčenje,
  • otrplost,
  • oslabelost mišic,
  • bolečine v mišicah ali krči,
  • nekatere vrste bolečin v okončinah.

Opisani znaki namreč lahko že kažejo na motnjo v delovanju živčevja ali mišic. Zelo pogosto pa so to tudi stanja po različnih poškodbah, kot so zlomi in ureznine, zato je dobro razčistiti izvor vaših težav. Sama EMG preiskava se prednostno opravlja tudi pri nekaterih motnjah gibanja in periferni okvari obraznega živca.

Rezultati EMG močno olajšajo končno diagnosticiranje ali izključitev številnih stanj, kot so:

  • mišične motnje, kot sta mišična distrofija ali polimiozitis.
  • bolezni, ki vplivajo na povezavo med živcem in mišico – miastenija gravis,
  • bolezni živcev zunaj hrbtenjače (periferni živci), kot sta sindrom karpalnega kanala ali periferna nevropatija,
  • motnje, ki prizadenejo motorične nevrone v možganih ali hrbtenjači – amiotrofična lateralna skleroza ali otroška paraliza,
  • motnje, ki prizadenejo živčni koren – dokaj pogosta hernija diska v hrbtenici.

Izvidi in nadaljnja terapija

Tako kot pri vsaki zdravniški preiskavi, so tudi pri elektromiografiji ključni rezultati izvidov. Ti namreč razjasnijo dejansko stanje pacienta, podajo odgovore na ključna vprašanja in, kar je najpomembnejše, omogočijo predpis najustreznejše terapije.

Elektromiografija s svojimi izsledki pomaga odkriti vzrok bolnikovih simptomov. Najpogosteje gre za različne utesnitvene nevropatije, kot je utesnitev medianega živca v zapestnem prehodu, stanje poznano tudi pod imenom sindrom karpalnega kanala. S pomočjo te vsestranske preiskave se ocenjuje tudi stopnja okvare živčne korenine, ki je pogosto posledica zdrsa medvretenčne ploščice. Velikokrat se pri pacientu v okviru EMG pokaže generalizirana okvara perifernega živčevja kot pogosta posledica sladkorne bolezni ali toksičnih vzrokov.

Elektromiografija ima ključno nalogo tudi pri diagnostiki redkejših nevroloških in mišičnih bolezni, kot so bolezni motoričnega nevrona (ALS), vnetne ali degenerativne bolezni mišic (miozitisi, distrofije) ali motnje živčno-mišičnega stika (miastenia gravis).

Na podlagi EMG meritev zdravnik nevrolog določi obseg in stopnjo okvare živčnih vlaken ter mišic. Na podlagi te ocene se lahko zelo natančno napove prognozo izboljšanja stanja in določi najustreznejša terapija. Ta pa je tista ključna, ki poskrbi, da se bolnikovo zdravstveno stanje izboljša, napredovanje bolezni pa zmanjša ali ustavi.

Odločite se za preiskavo EMG Maribor

V zdravstvenem centru Sanus Statera lahko opravite najrazličnejše specialistične preglede, med katerimi je tudi EMG. Cena za to nevrološko preiskavo izrednega pomena se giblje nekje med 100 in 200 evrov, odvisno seveda tudi od njenega obsega in drugih pridruženih diagnostičnih postopkov. Ne glede na to pa EMG cena, v primerjavi z rešitvami, ki jih ponuja, predstavlja zelo majhen finančni vložek s strani pacienta. Zdravje je namreč neprecenljivo in vsaka odločitev, ki vam pomaga do boljšega počutja, nosi neskončno vrednost.

Pravi izbor za pregled pri specialistu je Medicinski center SANUS STATERA.

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.