Scroll Top

Kaj o vašem zdravju pravi vaša krvna slika?

Z vzponom interneta in njegovo prisotnostjo v našem vsakdanu, smo ljudje precej bolj ozaveščeni glede našega zdravja.

Posledično se nas dosti več samoiniciativno odloča za samoplačniške preglede, ki so pogosto ključni za pravočasno ugotavljanje morebitnih bolezenskih stanj.

Pravočasno odkritje namreč eksponentno dvigne možnosti za uspešno zdravljenje.

Hkrati k temu pomaga dejstvo, da je v zadnjih desetletijh medicina izjemno hitro napredovala, zato so tudi odkritja lahko hitrejša in natačnejša.

Ena izmed najbolj pogostih samoplačniških posegov za katerega se odločamo pa je hemogram – oziroma splošna krvna slika.

Hematologija je veja interne medicine, ki se ukvarja z prepoznavanjem in zdravljenjem bolezni krvi in krvotvornih organov. V zadnjih 30. letih smo priča izrednega razvoja napredka tako prepoznavanja kot zdravljenja številnih bolezenskih stanj, še posebej pa je tak napredek opazen ravno v hematologiji.

Prim. Jožef Pretnar, dr. med.
Klinični oddelek za hematologijo
Univerzitetni klinični center Ljubljana

Kaj je hemogram in kaj nam
ta raziskava pove?

Kaj je hemogram in kaj nam ta raziskava pove?

Eritrociti (rdeče krvničke) – teh je v naši krvi največ. V njih je prisoten hemoglobin – beljakovina, ki nase veže kisik in ga preneša do tkiv po celem telesu. Prav tako pa hemoglobin daje rdečo barvo krvi.

Levkociti (bele krvničke) – njihova glavna misija je zaščita našega telesa pred toksičnimi snovmi. Njihova količina v krvi lahko opozarja na morebitne virusne in bakterijske infekcije ali morebitne spremembe v imunskem odzivu organizma.

Poznamo več vrst levkocitov – nevtrofilni, eozinofilni in bazofilni granulociti, monociti, limfociti – njihove morebitne spremembe pa zdravniku (ki interpretira vaše rezulate) pomagajo natančneje ugotoviti, kaj se dogaja v vašem telesu.

Primer: Če so povišani eozinofilci, to nakazuje na morebitne alergije, kožne ali avtoimune bolezni. Če so znižani, je to pokazatelj vnetja v telesu, stresa, lahko pa je to tudi posledica uživanja protivnetnih zdravil.

Trombociti – ti delci sodelujejo v procesih primarne hemostaze in koagoluacije krvi. Z drugimi besedami, sodelujejo v procesu ustavljanja krvavitev in uravnavajo normalno strjevanje krvi.

Poleg teh osnovnih podatkov,
nam hemogram pokaže tudi naslednje podatke…

Hematokrit – to nam pove, kakšen del prostornine krvi je sestavljen iz rdečih krvničk (eritrocitov). Ker slednji prenašajo kisik po telesu, nam hematokrit pove, kako dobro naše telo prenaša kisik do naših tkiv.

MCV – gre za meritev povprečne velikosti (volumna) rdečih krvničk v telesu. Če telesu primanjkujejo nekateri vitamini in minerali, je lahko ta volumen bodisi prevelik, ali premajhen. MCV nam pomaga pri diagnozi morebitne anemije (slabokrvnosti).

MCH – tu izmerimo povprečno količino hemoglobina (beljakovine, ki nase veže kisik, da ga lahko kri prenaša po telesu) v rdečih krvničkih. Tudi to nam lahko pomaga pri diagnozi različnih tipov slabokrvnosti.

MCHC – je podoben prejšnjemu indikatorju, le da tokrat merimo povprečno količino hemoglobina na rdečo krvničko v primerjavi z velikostjo rdeče krvničke.

RDW – gre za meritev tega, kakšen procent rdečih krvničk se razlikuje po velikosti. Nizka številka pomeni, da so rdeče krvničke podobne velikosti, višja številka pa, da velikost bolj variira. Visoka RDW meritev je lahko znak številnih bolezni, kot so: slabokrvnost, pomanjkanje železa, vitamina B12 ali folne kisline, vnetja, poškodb, dednih krvnih bolezni, …

MPV – nam pove, kakšna je povprečna velikost (volumen) trombocitov. Ti so ključni za normalno strjevanje krvi (preprečujejo izkrvavitev in pomagajo pri celjenju ran).

Interpretacija vaše krvne slike

Zdravnik vse zgornje vrednosti pregleda in interpretira, da določi, ali je vse v najlepšem redu, ali pa so morda potrebne nadaljnje preiskave.

Po potrebi zdravnik naroči različne biokemijske analize krvi, kot so:

Kako do pregleda splošne krvne slike
- brez čakalnih vrst?

Kako do pregleda splošne krvne slike - brez čakalnih vrst?

Do pregleda splošne krvne slike lahko brez čakalnih vrst pridete v našem zasebnem medicinskem centru Sanus Statera v Mariboru.

Poleg preskoka vrste, bosta tudi sama odzvem krvi in interpretacija rezultatov narejena na najvišji možni ravni z našo ekipo specialistov.

Seveda skok preko čakalnih vrst in tako vrhunska storitev, kot jo ponujamo pri nas, pomenita, da je pregled samoplačniški.

Cena za pregled znaša 90 EUR.

In ja – v primerjavi z rešitvami, ki jih takšen pregled ponuja, to predstavlja zelo majhen finančni vložek z vaše strani.

Zdravje je namreč neprecenljivo in vsaka odločitev, ki vam pomaga do boljšega počutja, nosi neskončno vrednost.

Če se želite naročiti na pregled pri nas, kliknite na gumb nekaj vrstic nižje in izpolnite obrazec na naslednji strani.

Po oddanem obrazcu, vas bo v najkrajšem možnem času poklical nekdo iz naše ekipe in z vami uskladil termin vašega pregleda.

Veselimo se, da vam bomo lahko pomagali!

Ekipa Sanus Statera

KAJ O MEDICINSKEM CENTRU
sanus statera PRAVIJO PACIENTI

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.