Scroll Top

Ali ste med 40% ljudi, ki nujno potrebujejo gastroskopijo?

Vas kdaj peče zgaga?

Imate težave s požiranjem

Nelagodje v želodcu ali kakšno drugo želodčno težavo?

Vse te želodčne težave so v zadnjih letih v porastu.

Razlog za to, pa tiči v sodobnem načinu življenja, ki sestoji iz visokega tempa dogodkov, obilo stresa in uživanja predelane hrane.

Po zadnjih podatkih ima trenutno 40% odraslih težave v gastro-prebavnem traktu.

Prav tako so zdravila za bolezni prebavil in presnove na tretjem mestu po količini izdanih receptov (predstavljajo kar 16,1% vseh zdravil).

Nad želodčnimi težavami pa visi tudi temna senca raka na želodcu, ki je po pogostosti v Sloveniji na petem mestu (njegova smrtnost pa je 72%).

Ravno iz tega vidika je pomembno, da težav z želodcem ne obravnavamo “z levo roko”.

Še več – splača se vam preventivno preveriti, ali so vaš požiralnik, želodec in dvanajstnik v najlepšem redu.

Večina problemov se namreč
da rešiti, AMPAK le, če jih odkrijemo pravočasno.

Večina problemov se namreč da rešiti, AMPAK le, če jih odkrijemo pravočasno.

Ko govorimo o želodčnih težavah, je glavni način za preverjanje stanja gastroskopija.

Več o tem, kaj ta poseg je, kako poteka in kdaj bi ga bilo pametno izvesti, vam povem v tem članku.

Prav tako pa bom z vami delil način, s katerim lahko ta pregled naredite prijetnejši, v kolikor se ga morda bojite.

Preden pa pridemo do tja,
bi se vam rad predstavil

Preden pa pridemo do tja, bi se vam rad predstavil

Moje ime je Tadej Durič, dr. med., spec. Gastroenterologije. Sem specialist za gastroenterologijo (oziroma po domače: za želodčne zadeve) v Medical centru Rogaška, SB Slovenj Gradec in medicinskem centru Sanus Statera v Mariboru.

Tadej Durič, dr. med., spec. Gastroenterologije

V svojih specialističnih letih sem se usmeril v področje endoskopskih diagnostičnih in terapevtskih posegov – kamor seveda spada tudi gastroskopija.

Kaj sploh je gastroskopija??

Gastroskopija je preiskava, ki nam omogoča neposredni vpogled v notranjost zgornjega dela prebavil.

Upogljiv in tanek optični inštrument (gastroskop) vstavimo skozi usta in najprej pogledamo požiralnik, nato še želodec in dvanajstnik.

V okviru gastroskopije se lahko opravi biopsija, ki pomeni odvzem vzorca tkiva za nadaljnje preiskave ali odstranitev majhnega polipa.

Kar je najpomembneje pri gastroskopiji je to, da postopek traje le 5 do 10 minut in ne boli. Zna biti sicer neprijeten, a ne boli. Prav tako so leta izkušenj in preiskav pokazala, da je gastroskopija varna in zanesljiva.

Kaj sploh je gastroskopija?

Gastroskopija je preiskava, ki nam omogoča neposredni vpogled v notranjost zgornjega dela prebavil.

Upogljiv in tanek optični inštrument (gastroskop) vstavimo skozi usta in najprej pogledamo požiralnik, nato še želodec in dvanajstnik.

V okviru gastroskopije se lahko opravi biopsija, ki pomeni odvzem vzorca tkiva za nadaljnje preiskave ali odstranitev majhnega polipa.

Kar je najpomembneje pri gastroskopiji je to, da postopek traje le 5 do 10 minut in ne boli. Zna biti sicer neprijeten, a ne boli. Prav tako so leta izkušenj in preiskav pokazala, da je gastroskopija varna in zanesljiva.

V katerih primerih je gastroskopija potrebna?

Moje strokovno mnenje je, da ljudje ne bi smeli čakati na pojav simptomov želodčnih težav. Gastroskopijo se splača narediti povsem iz preventivnega vidika, ker lahko tako rešimo večino problemov, ki so odkriti pravočasno.

Še posebej pa bi bilo pametno OPRAVITI gastroskopijo, v kolikor imate naslednje težave…

Skratka – če imate kakšnega izmed zgornjih simptomov, ali pa če s želite zgolj prepričati, da je z vašim želodecem vse vredu, se splača na gastroskopijo.

Kako poteka gastroskopija?

Gastroskopija je kratka in neboleča preiskava, ki jo brez težav opravite, tudi če niste ravno “heroj”, kar se zdravnikov tiče.

Prav tako je dobra stran gastorskopije, da ni posebnih priprav pred samo preiskavo. Biti morate le popolnoma tešči na dan preiskave, uro pred posegom pa ne smete piti nobenih tekočin več.

Ko pridete na pregled, vam bo medicinska sestra z lokalnim anestetikom v obliki razpršila najprej omrtvičila vaše žrelo, kar bo olajšalo začetni del preiskave – vstavljanje gastroskopa skozi usta v požiralnik.

Da je vstavljanje lažje in da ne pride do zapletov, ležite na levem boku. Vstavljen gastroskop pa vas ne bo oviral pri dihanju (čez nos ali skozi usta).

Tisti “najbolj” neprijeten del je, ko vstavimo endoskop v usta in vam naročimo, da ga morate pogoltniti – da ga lahko potem naprej vodimo po požiralniku v želodec.

Med pregledom vpihujemo zrak v želodec ter z instrumentom gledamo v različne strani, da poskušamo odkriti vsakršno nepravilnost.

Zaradi dodatnega zraka imate lahko občutek, da ste napihnjeni, a ta občutek po dveh urah običajno izgine (omrtvičenost žrela pa izgine pol ure po posegu).

Če med gastroskopijo opazimo kakšne nepravilnosti v želodcu (ali dvanajstniku), lahko s pomočjo endoskopa odstranimo delček tkiva in ga pošljemo na nadaljnjo preiskavo. Tudi ta odstranitev tkiva pa ni boleča.

Po končani preiskavi vam razložimo izvid preiskave in predlagamo zdravljenje, v kolikor je to potrebno. Če je bil med gastroskopijo odzvet delček tkiva, je na rezultate testa potrebno počakati približno dva tedna.

Rešitev za tiste, ki jih je gastroskopije strah

(ali pa želijo pregled opraviti na bolj prijeten način)...

Gastroskopija sicer ni boleč poseg, je pa za mnoge precej neprijeten, ali pa se ga preprosto bojijo. Za takšne ljudi obstaja možnost, da gastroskopijo opravijo z analgosedacijo.

To pomeni, da vam pred pregledom v žilo vbrizgamo zdravila, s katerimi se umirite in sprostite, vaš občutek za bolečino pa se zmanjša na najnižji možni nivo. 

Pred preiskavo ste sicer tehnično še vedno pri zavesti, se pa večina bolnika posega pogosto ne spomni, kar pomeni, da jim tudi ni bilo neprijetno.

Analgosedacija je povsem varen postopek, zapleti pa so redki. Ob vas je namreč medicinska sestra za sedacijo, ki vseskozi spremlja vašo srčno frekvenco in količino kisika v krvi. Ob vsakršni nepravilnosti, ima na voljo zdravilo, ki takoj izniči učinke pomirjevala.

Edino kar se pri gastroskopiji z analgosedacijo spremeni je postopek po koncu pregleda. Zaradi učinkov pomirjevala, morate domov odditi s spremstvom eno uro po preiskavi.

Prav tako pa to zdravilo podaljša reakcijski čas, zato odsvetujemo vožnjo avtomobila 24 ur po posegu in uživanje alkoholnih pijač.

Naša prioriteta je varnost posega in zmanjšanje morebitnih neprijetnosti za vas…

Da zagotavljamo povsem varen poseg in da za vas celotno stvar naredimo čim bolj prijetno, imate vseskozi zraven sebe nadzorno sedacijsko sestro.

Ta cel čas spremlja vaše vitalne funkcije, prav tako pa vam naredi predpripravo z nastavljanjem žilnega dostopa (s katerim lahko takoj reši kakšne morebitne neprijetne reakcije, saj vsam lahko zdravilo vbrizga direktno v žilo).

Prav tako imate po samem posegu na voljo sobo za počitek, kjer lahko povsem v miru počivate po posegu in se – ko boste želeli – nato pripravite za odhod domov.

Kako do gastroskopije - brez čakalnih vrst in s človeškim odnosom, ki je ključen pri takšnih delikatnih pregledih?

Ker si želim, da do gastroskopije pridete brez čakalnih vrst, sem se odločil za sodelovanje z zasebnim medicinskim centrom Sanus Statera v Mariboru.

Tako čakanja skorajda ni, sam pregled pa je vedno narejen na najvišji možni ravni.

Opravljam ga namreč jaz osebno, skupaj z ekipo Sanus Statera, s katero poskrbimo za strokovnost in človeški odnos, ki sta ključna v takšnih delikatnih zadevah.

Se pa zavedam, da ima morda kdo pri takšnih težavah – pred samim pregledom – še kakšno vprašanje.

Zato je najbolje, da oddate popolnoma neobvezujoče povpraševanje, nato pa vas bodo v najkrajšem možnem času poklicali iz Sanusa Statere ter vam odgovorili na vsa morebitna vprašanja.

Če boste želeli, pa boste skupaj na klicu tudi rezervirali termin za sam pregled in ravno tako uskladili vse detajle.

Neobvezujoče povpraševanje oddate tako, da kliknite na spodnji gumb in na naslednji strani izpolnite preprost obrazec…

Veselim se, da vam bom lahko pomagal, v kolikor se odločite za pregled.

Tadej Durič, dr. med., spec. Gastroenterologije

KAJ O MEDICINSKEM CENTRU
sanus statera PRAVIJO PACIENTI

Nastavitve zasebnosti
Kadar obiščete spletno mesto, le to lahko shrani določene informacije v vašem brskalniku v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve, katere piškotke želite uporabiti in katerih ne.